• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Google Street View i u Nemačkoj

Google je ponudio trodimenzionalni uvid u ulice svih većih svetskih gradova, pomoću satelita i programa Google Earth pod nazivom Street View.

 Google Street View i u Nemačkoj Izvor: MONDO

Google je do sada nudio pogled iz ptičje perspektive iz gotovo svakog kutka sveta, a novim programom ide i korak dalje, prenosi Deutsche Welle.

Ovih dana se u Berlinu, Frankfurtu i Minhenu mogu videti automobili s neobičnim kamerama na krovu. Fotografije dobijene na taj način iz neposredne blizine trebalo bi da pruže trodimenzionalni uvid u ulice svih većih svetskih gradova, a kada budu povezane u celinu preko Interneta, omogućavaće virtuelnu šetnju u naizgled stvarnom okruženju.

Ipak, to znači da će se na snimcima možda zateći i ljudi koji ne žele da budu fotografisani, a kamoli da im fotografije budu objavljene, zbog čega se pobornicima zaštite ličnih podataka, pri samoj pomisli na takve projekte, diže se kosa na glavi.

Deutsche Welle navodi da je program kompanije Google sporan i za sve one koji štite lične podatke, jer je "velika razlika da samo šetate ulicom ili pustite da na svom računaru to svako posmatra - od trgovca adresama preko osiguranja i policije do poreske uprave, a da ne znate šta smera sa tim informacijama", ukazao je poverenik za zaštitu podataka vlade nemačke savezne pokrajine Šlezvig-Holštajn, Tilo Vajhert.

S druge strane brojni pravni stručnjaci iz projekta Street View ne nalaze ništa problematično u ovom programu, pogotovo što najpopularniji Internet pretraživač nastoji da uveri javnost kako nema nameru da na njemu zarađuje i da su mu "motivi časni".

"Zahvaljujući posebnom softveru gotovo je nemoguće prepoznati osobu i vozila, jer su lica i registarske oznake zamagljene", tvrdi Štefan Kojcel iz predstavništva američkog preduzeća u Nemačkoj.

Da program ne funkcioniše baš kako treba pokazuje primer iz Njujorka gde je umesto zamagljene slike lica fotografisanog jahača u Central parku kompjuter automatski zamaglio konjsku glavu, navodi Deutsche Welle i dodaje da još nije poznato kada će trodimenzionalni pregled ulica biti dostupan na Internetu.

(Tanjug/www.mtsmondo.com)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS