• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

iPhone5 pređe 32.350 km tokom proizvodnje

Vjerovatno znate da Apple u Americi pravi mali dio iPhone 5 smartfona, ali ne i da se on ne pravi samo u Fokskonovim fabrikama već u cijelom svijetu!

 iPhone5 pređe 32.350 km tokom proizvodnje  Izvor: MONDO

Kada se saberu sve putanje, koje svaki ugrađeni iPhone 5 dio pređe prije nego što stigne u Apple štab u Kpertinu, u Americi, dobija se nevjerovatna cifra od 32.350 kilometara. Gdje se nakupe toliki kilometri, kao i na kojim se to sve usputnim stanicama iPhone 5 zadržava pokušaćemo ukratko da vam predstavimo u sljedećih nekoliko koraka.

1. Krećemo iz Amerike, gdje nastaju ideje, dizajn i Wi-Fi komponente, između ostalog, odakle iPhone 5 odlazi u Veliku Britaniju, po Bluetooth i druge čipove. Na Ostrvu iPhone 5 pravi jedna fabrika.

2. Odatle put nastavlja ka Njemačkoj, gdje se ugrađuju dijelovi displeja i elektronska kola i to u dvije različite fabrike.

3. Iz Evrope iPhone 5 kreće ka Aziji tj. Južnoj Koreji, gdje se ugrađuju video čip procesor i drugi dijelovi displeja. Za proizvodnju tih dijelova zadužena je jedna Samsung fabrika.

4. Slijedi Japan. U toj ostrvskoj zemlji iPhone 5 dobija TFT matricu, ali i druge dijelove mikro-elektronike, koje proizvodi jedna Sanyo fabrika.

5. Na Tajvanu, odakle iPhone 5 dolazi iz Japana, ugrađuju se elementi tzv. pasivne elektronike, ali i kablovi, pujač, konektori, kamera, sočivo kamere i gomila drugih elemenata i komponenti. Na njima radi čak osam različitih fabrika.

6. U Kini iPhone 5 dobija kućište, završnu elektroniku i dijelove kamere, displeja, konektora i mrežnih komponenti. Takođe, u Kini se ugrađuju aktivne elektronske komponente, sklapa baterija, dorađuje displej, matična ploča i druge preostale funkcije i komponente, koje proizvodi desetak fabrika, među kojima su i Fokskon postrojenja.

7. Iz Kine paketi sa iPhone 5 telefonima odlaze u distributivni centar, odakle se isporučuju u Ameriku u centralno predstavništvo Apple korporacije.

Nakon toga, Apple razvrstava pakete i šalje ih ponovo u cijeli svijet, gdje se prodaju, ali ti kolimetri nisu uračunati u maloprije opisanu putanju.

Kao što imate priliku da vidite, distribucija i put iPhone 5 telefona od fabrike do korisnika nisu nimalo laki, pa nije ni čudo što se tokom transporta dese oštećenja proizvoda. Kompletnu Infografiku putanje koju iPhone 5 pređe tokom proizvodnje pogledajte OVDE.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS