• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SMS poruke slave dvadeseti rođendan!

Prva kratka tekstualna poruka poslata je tačno prije dvadeset godina - 3. decembra 1992. i to u Velikoj Britaniji.

 SMS poruke slave dvadeseti rođendan! Izvor: MONDO

SMS je akronim sklopljen od početnih slova tri engleske reči - Short Message Service i kod nas se prevodi kao servis kratkih tekstualnih poruka, ali je mnogo poznatiji kao SMS, naravno.

Servis, prvobitno osmišljen da bi operatori slali kratke poruke obavještenja svojim klijentima, sasvim slučajno je doživio nevjerovatan uspjeh i postao najkorišćeniji metod komunikacije širom svijeta, kako za kratke i efikasne razgovore, tako i za komunikaciju jeftiniju od telefonske.

Prošla godina u Srbiji bila je rekordna što se slanja SMS poruka tiče. Primjera radi, u mt:s mreži je samo tokom novogodišnje noći poslato preko 25 miliona SMS čestitki. U Italiji je, recimo, tokom 2011. godine poslato čak 89 milijardi SMS poruka.

Nil Papvort, u vrijeme nastanka SMS-a bio je dvadesetogodišnji godišnji inženjer Vodafona. Za prvu ikada poslatu SMS poruku upotrijebio je kompjuter koji je povezao sa mobilnim telefonom, priključenim na GSM mrežu Vodafon. Ipak, on nije poslao prvu poruku sa telefona na telefon, to je početkom 1993. godine uradio jedan od stažista u kompaniji Nokia.

Danas postoje nove mogućnosti slanja SMS poruka preko pametnih telefona, koji koriste Whatsapp, Viber, Skype i druge servise, preko kojih su poruke besplatne. Ipak, klasične SMS poruke ostale su omiljene zbog toga što funkcionišu sa svim telefonima i sa svim operatorima, čak i onda kada nema pokrivenosti internetom, bez obzira na to što se naplaćuju.

Moderni tarifni paketi bilo kojeg operatora na mogu se zamisliti bez određenog broja besplatnih SMS poruka, pa se kod nas u ponudi mogu naći oni sa od 100 poruka mjesečno, pa do onih sa neograničenim slanjem SMS poruka. Prijem ovih poruka, uglavnom se ne naplaćuje, mada pojedini operatori u svijetu praktikuju i njihovo naplaćivanje.

SMS je u naše krajeve stigao krajem devedesetih i bio je dostupan kako pripejd tako i postpejd korisnicima potpuno besplatno. U početnom periodu rada usluge poruke su se primale sa zakašnjenjem i od jednog dana, koje je početkom dvijehiljadite skraćeno na par sati, a potom i na isporuku u momentu slanja.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS