• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ćao, nema više: Ukinute Google Mape za WP8

Ne, nije kriv Internet Explorer za Windows Phone platformu, kriv je Google, koji ih je namjerno onemogućio na mnogim uređajima.

 Ćao, nema više: Ukinute Google Mape za WP8  Izvor: MONDO

Nisu pogođeni samo Windows Phone 8 smartfoni, nego i Symbian i MeeGo korisnici, kojih još uvijek ima previše da bi se ovaj potez američke kompanije smatrao korektnim. Google Mape kao aplikacija ne postoje ni za jedan od nabrojanih operativnih sistema, ali su mogle da se koriste preko internet pretraživača.

Naime, prvi izvještaji su ukazivali da Google Mape na Windows Phone 8 uređajima ne rade dobro usljed nekompatibilnosti Internet Explorera sa Web standardima koje te Mape zahtijevaju, ali je Google sam sve demantovao u pisanoj izjavi u kojoj se navodi da je to jednostavno odluka kompanije i da se Mape povlače sa tih uređaja.

Još nekoliko nedjelja ranije Google je jasno stavio do znanja da neće razvijati aplikacije za Windows ekosistem, koji uključuje i Windows Phone 8 telefone. Ipak, dosadašnji veb servisi, poput Google Mapa radili su sasvim OK, a onda su nasilno ugašeni od strane proizvođača.

Google je Windows Phone 8, ali očigledno i svim ostalim konkurentskim uređajima prvo onemogućio korišenje Exchange ActiveSync usluga, a sada je sa liste podržanih izbacio i sve uređaje koji imaju pretraživače koji nisu zasnovani na WebKit standardu.

Da li je ovo korektan ili krajnje očajnički potez pokazaće vrijeme, kao i uvijek, ali je jasno da Google želi da Microsoftovim korisnicima što više oteža korišćenje svojih usluga. Sve ovo je dio Google-Microsoft rivalstva, koje će vremenom postajati sve veće, jer Windows Phone može samo da raste, nikako da pada.

Ipak, najveći dio korisnika Windows Phone sistema nije direktno pogođen, jer preko 70 odsto tog tržišta ima Nokija, a znamo da Nokia ima jedne od najboljih mapa na svijetu sa glasovnom navigacijom za automobile i pješake, koje su besplatne i nude čak i detaljan 3D pregled velikih gradova i naselja.

Dakle, za sada ovo je čist pucanj u prazno.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS