• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Apple otpustio Samsung

Šta je bilo – bilo je, od sada će se dvije kompanije gledati samo na sudu, jer Apple prestaje sa narudžbinama čipova od Samsunga.

 Apple otpustio Samsung Izvor: MONDO

Nije tajna da je odnos dvije kompanije sve gori, a sudeći prema Commercial Times magazinu sa Tajvana, najjača veza koja ih je držala zajedno konačno je pukla – Samsung više neće proizvoditi čipove i druge komponente za Apple iPhone i iPad uređaje.

Bez obzira na sudske sporove i razmirice koje su kompanije imale Samsung je u posljednjih godinu dana, kao i ranije pravio ARM čipove za Apple, koji su se ugrađivali i u posljednji iPhone 5 model, ali je američka kompanija konačno pronašla alternativu. To je tajvanska kompanija TSMC, koja će za početak nastaviti proizvodnju A6 čipa, pored kojeg će uskoro uvesti i proizvodnju A6X čipa, da bi na kraju počela i proizvodnju novog A7 čipa za buduće uređaje.

Apple je prethodno sam izradio prototip i serijski model novog procesorskog čipa, ali kompanija nema pogone u kojima bi oni mogli i da se proizvode, zbog čega joj je bio potreban novi partner-snabdjevač.

Američki magazin Forbes je još drugog januara prenio vijest da je Apple i zvanično zatražio da tajvanska kompanija Taiwan Semiconductor Manufacturing Company – TSMC – počne proizvodnju A6 čipa, za šta je dobio potvrdan odgovor i plan prizvodnje.

Samsung za Apple nije proizvodio čipove namijenjene Mac i MacBook računarima, niti čipove za Mac mini računare.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS