• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Smartfone ćemo zaštititi pomoću otiska prsta

Japanci rade na mobilnim telefonima koji će imati senzore za prepoznavanje otiska prsta, čime će biti onemogućene zloupotrebe ovih uređaja.

  Smartfone ćemo zaštititi pomoću otiska prsta Izvor: MONDO

Kako prenosi portal Bloomberg, japanske firme koje proizvode mobilne telefone su od švedske kompanije za biometrijsku bezbednost Fingerprint Cards naručile delove za ove uređaje u posljednjem kvartalu prošle godune.

Jedna od tih narudžbina bila je dovoljna za najmanje milion telefona, a to je navelo švedsku kompaniju da otvori predstavništvo u Tokiju, ali za sada iz švedske kompanije nisu željeli da saopšte o kojim japanskim proizvođačima je riječ.

Ulaganje u biometriju bi za japanske firme mogao biti pokušaj da izdvoje svoje telefone iz mnoštva drugih koji su u ponudi na tržištu.

Kyocera, Panasonic, Sharp i Sony su među najvećim proizvođačima mobilnih telefona u Japanu, a još nijedna od njih nije zauzela dovoljno globalnog tržišta da bi bila među pet najvećih proizvođača smart telefona. Sony je jedno vrijeme bio u Top petorci, ali su ga Huawei i ZTE potisnuli sa te pozicije tokom 2012. godine.

Ipak, japanske kompanije bi mogle dobiti konkurenciju u drugom najvećem proizvođaču pametnih telefona. Još u avgustu prošle godine, Apple je odlučio da plati 350 miliona dolara za manju kompaniju AuthenTec, koji ima sopstvenu tehnologiju za identifikaciju prsta i enkripciju.

Centrala ove kompanije, koja se nalazi u Kupertinu, takođe je razvijala biometrijsku tehnologiju. Pored toga, kompanije SecuGen i Validity Sensors, koje se nalaze u američkoj Silikonskoj dolini, predstavile su sopstvene tehnologije i alatke za otiske prsta na Sajmu potrošačke elektronike CES, koji se održava u Las Vegasu.

S obzirom na to da se na smart telefonima čuva i nosi sve više osjetljivih ličnih i drugih podataka, jača bezbjednost je svakako dobrodošao dodatak.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS