• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sa Googlom samo oštro, kažu u EU

Prema kompaniji Google EU će postupiti oštrije nego Amerika, kaže Komesar EU Žoakin Almunija.

 Sa Googlom samo oštro, kažu u EU Izvor: MONDO

U Americi kompanija Google je još dobro i prošla: načinila je par ustupaka tamošnjim službama za suzbijanje kartela i istraga protiv ovog velikog koncerna je obustavljena, piše Špigel. Ipak, Komisija EU je mnogo istrajnija u svojim zahtjevima i namjerama od američkih vlasti.

Kako prenosi Deutsche Welle na srpskom, komesar za tržišnu konkurenciju Žoakin Almunija zaprijetio je kompaniji Google kaznom ukoliko ona do kraja januara ne promijeni način na koji je podešen njegov internet pretraživač. Almunija je za Fajnenšl tajms rekao da na listi rezultata Googlove pretrage najviša mjesta automatski dobijaju baš – njegovi servisi. Toj firmi je naloženo da podnese prijedloge za izmjene takve prakse. Almunija tvrdi da Google na pomenut način zarađuje veliki novac s obzirom na to da ima dominantnu poziciju na tržištu internet pretraživača i da je riječ o zloupotrebi te pozicije.

Doduše, komesar je naglasio da se ti navodi još ispituju. Razlike između ponašanja američkih vlasti i njihovih kolega iz EU Almunija objašnjava razlikama u pravnim okvirima. On dodaje da je Google među internet pretraživačima u Evropi još dominantniji nego u Americi. Tamo dvije trećine pretraga idu preko tog pretraživača, a u Evropi više od 90 odsto pretraga.

Američki inspektori su došli do zaključka da to što rezultati pretrage odgovaraju Googlovim servisima ne znači i stvaranje monopola. Sam Google kaže da je taj postupak samo plod želje da korisnici interneta budu bolje usluženi. EU zasad ne popušta i ako ne dođe do nekog dogovora, Googlu prijete novčane kazne u iznosima koji dostižu i 10 odsto godišnjeg obrta te kompanije.

Google u sporu i sa Njemačkom zbog YouTube servisa

Paralelno sa ovim postupkom i Njemačka agencija za zaštitu muzičkih autorskih prava GEMA upravo je proglasila neuspjelim svoje pregovore sa kompanijom Google, kako piše magazin Štern.

Još od 2009. dvije strane ne mogu da se slože oko minimalne naknade za video-snimke na servisu YouTube. GEMA traži 0,375 centi po jednom otvaranju videa, a Google to odbija. Posljedica ove situacije je ono što nervira njemačke korisnike portala YouTube. Oni, naime, ne mogu da gledaju veliki broj video-spotova. Umjesto spota, na ekranu se pojavljuje natpis “Ovaj video-snimak, nažalost, nije dostupan u Njemačkoj, jer bi mogao da sadrži muziku za koju GEMA nije odobrila odgovarajuća prava”.

To, naravno, predstavlja jasnu poruku: GEMA vam ne dozvoljava da gledate ovaj snimak, pa je bog toga GEMA u posebnoj opomeni zatražila da se u tom obavještenju više ne pominje njeno ime. GEMA smatra YouTube servisom za emitovanje video sadržaja koji se finansira reklamama. Ona sa ostalim takvim servisima već ima dogovorene fiksne sume za isplate – ti servisi, koji funkcionišu po principu pretplate, za svako puštanje jednog muzičkog video-spota plaćaju određenu sumu.

Šef upravnog odbora GEMA Harald Heker optužio je YouTube da odbacuje svaki prijedlog o primjerenoj isplati na ime zaštite autorskih prava. On kaže da GEMA smatra da je zahtjev za obeštećenjem sasvim opravdan, jer se muzička djela koja se emituju na YouTubu, inače zaštićena zakonom o autorskim pravima – masovno koriste i iznose na tržište. Sada GEMA traži arbitražu njemačkog zavoda za zaštitu patenata, gdje bi primerenost minimalne sume za emitovanje koju traži ova organizacija trebalo da bude nezavisno ispitana.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS