• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vikipedija slavi dvanaesti rođendan

Najveća internet enciklopedija čiji sadržaj kreiraju i konstantno dorađuju korisnici "Vikipedija" napunila je 12 godina postojanja.

 Vikipedija slavi dvanaesti rođendan Izvor: MONDO

Narednog mjeseca biće tačno 10 godina od kada je lansirana verzija ovog sajta na srpskom jeziku. "Vikipedija" na srpskom jeziku pokrenuta je 16. februara 2003. godine, i ove godine napuniće 10 godina postojanja. U duhu proslave ovog jubileja "Vikipedija" na srpskom promijenila je svoj prepoznatljivi logo - nedovršeni globus sačinjen od djelića slagalice na kojima su ispisani simboli - tako da sada ispisuje broj 10.

Projekat "Vikipedija" pokrenut je 15. januara 2001. godine kao podrška "Nupediji", enciklopediji koju su pisali eksperti, da bi se ubrzo "Vikipedija" osamostalila i dobila sopstveni domen www.wikipedia.org.

Samo do kraja godine u kojoj je osnovana "Vikipedija" je već imala 20.000 članaka na 18 svjetskih jezika. Danas sadrži više od 24 miliona članaka i ima oko 100.000 aktivinih korisnika, a čitana je na 285 jezika.

Članke na "Vikipediji" može da uređuje svako ko ima pristup internetu, zbog čega je sajt podložan plasiranju dezinformacija, netačnih podataka i dvosmislenosti.

Za ovaj sajt vezana je i pojava specifičnog vandalizma na člancima - namjernih ubacivanja neistinitih i besmislenih podataka. Ovakvi ispadi obično odmah bivaju uklonjeni, jer sadržaje prate i ostali korisnici.

U avgustu 2007. godine, uprava "Vikipedije" uočila je česte izmjene pojedinih tekstova što su radili anonimni korisnici za koje se kasnije ispostavilo da su bili službenici vladinih agencija koje su mijenjale sadržaj tekstova o tim agencijama.

Sajt je kritikovan i jer je dopustio objavljivanje određenih diskutabilnih fotografija i videa koji ne bi trebalo da budu lako dostupni djeci (kao što su prikazi muškog i ženskog polnog organa i sl).

Sa druge strane, citiranje "Vikipedije" u sredstvima masovnog informisanja ali i u akademskim krugovima postalo je uobičajeno, a kao velike vrline ovog sajta ističu se raznovrsnost i detaljnost tekstova, kao i svakodnevno ažuriranje podataka.

Sajtom rukovodi neprofitna zadužbina "Vikimedija", koja je pokrenula i nekoliko drugih bratskih projekata - Vikivesti, Vikiknjige, Vikirečnik, Vikicitate i Vikivrste.

(Srna)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS