• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Superkompjuter koji sočno psuje!

Sjećete se Watsona, IBM superkompjutera, koji je pobijedio ljudske takmičare u kvizu znanja? Dozlogrdilo mu je, riješio je da kaže svima šta ima!

 Superkompjuter koji sočno psuje! Izvor: MONDO

IBM-ov superkompjuter Watson napravio je pravu senzaciju kada je pobijedio ljudske takmičare početkom 2011. godine u Jeopardy kvizu, tom prilikom pokazavši da i računar može da razumije kontekst, pitanja i da daje smislene odgovore.

Od tog momenta IBM je nastavio sa razvojem Watsona, a on je u međuvremeno tečno progovorio engleski jezik, koristeći se ozbiljnim i složenim frazama i sintagmama, koje nisu svojstvene vještačkoj inteligenciji. Nakon odluke da se superračunar obogati dodatnim sadržajima u memoriju Watsona ubačena je kompletna baza Urban Dictionary onlajn rečnika, nakon čeg je Watson izgubio “razum”.

U okviru baze UD riječnika, koji predstavlja savremeni (sleng) riječnik engleskog jezika, nalazile su se i psovke, uvrede i drugi nedolični izrazi, koje je Watson obilato koristio. Recimo, na pitanja je odgovarao sa “sra*e” ili drugim uvredljivim riječima i frazama.

A bio je tako fin i kulturan.

Biće ponovo, ne brinite, jer inženjeri su već uklonili prostačke sadržaje iz memorije superkompjutera. Šteta što psovanje nije zabilježeno na video snimku, zar ne?!

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS