• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Test: Samsung Galaxy 10.1 Note

Samsungov najnapredniji tablet donio je značajna poboljšanja u odnosu na prethodnike, ali mu je cijena prilično visoka.

 Test: Samsung Galaxy 10.1 Note  Izvor: MONDO

Ono što ovaj tablet izdvaja od svih ostalih na tržištu su veza sa Note i Note 2 uređajima, koji su vrlo lako zagospodarili međuprostorom nastalim između tableta i smartfona, ali i njegova olovka, koja je jedan od ključnih aduta.

Pogledajte video.

Samsung je Note 10.1 tablet namijenio umjetnicima, novinarima, studentima, pa i ljudima koji se bave računanjem, pisanjem formula, da ne kažemo baš naukom ili naučnicima. Kada ga vizuelno uporedite sa njegovim prethodnicima Galaxyjem Tab 10.1 i Tabom 2 10.1 nećet odmah primijetiti razlike, ali one, svakako postoje.

Ponovo ta Samsungova plastika...


Jedna od najvećih mana Samsungovog Note tableta jeste njegova plastična konstrukcija. Za razliku od one na S3 nije tako čvrsta, niti vizuelno privlačna i često ćete imati osjećaj da se plastika pod prstima ugiba više nego što je uobičajeno. Takođe, ova glatka plastika visokog sjaja idealna je da nespretno ispustite tabet, posebno ako pokušavate da ga koristite jednom rukom, što je, odmah da vam kažemo, prilično teško. To ne treba da vas plaši, jer je tablet svakako namijenjen korišćenju sa dvije ruke, ali u momentima kada ga morate na brzinu uzeti ili premjestiti moraćete da pazite više nego inače.

Samsung Galaxy Note 10.1 dolazi u bijeloj i plavoj boji i u pratećem pakovanju nema klasičnog USB priključka, jer ga Note 10.1 i nema. Nažalost, u eri microUSB punjača i sveopšteg trenda pojednostavljivanja konekcije i komunikacije među uređajima, Samsung je odlučio da zadrži stari pin-konektor, zbog kojeg kabel sa takvim nastavkom uvijek morate nositi sa sobom, jer bez njega ne možete ni puniti, a ni povezati tablet sa računarom. U paketu su još samo slušalice i strujni adapter. Vrlo skromno pakovanje, za tablet koji još uvijek košta oko 700 evra u slobodnoj prodaji i ima 16 GB interne memorije.
Hardver na koji se možete osloniti


Kompanija je Note 10.1 opremila trenutno najmodernijim hardverom, koji mu obećava dugotrajno korišćenje, čak i u vremenu sve zahtjevnijih aplikacija i programa. Zahvaljujući kvadkor procesoru Cortex-A9 Exynos brzine 1.4 GHz i sa čak 2 GB RAM memorije, uz Mali-400MP (Exynos 4412 čipset) osnovna funkcija Note tableta – multitasking, odnosno istovremeno upravljanje sa više aplikacija, radi kao podmazana i nema nikakvog kašnjenja ili štucanja. Sem toga, tablet dolazi sa Androidom ICS verzije, koji će biti nadograđen Jelly Bean i budućim verzijama, kako one budu stizale. Uz internu memoriju od 16 GB, koju smo već spomenuli, treba navesti i microSD slot za kartice kapaciteta do 64 GB.

Dobro, šta znači pojam multitasking? On opisuje istovremeno korišćenje više programa, bez potrebe za gašenjem bilo kojeg. Jednostavnim pritiskom na ekranski taster lako se prebacuje iz jednog u drugi program tj. aplikaciju, tako da aplikacija na koju se prelazi postaje aktivna, a ona sa koje se prelazi na novu odlazi u pozadinu i ne zatvara se, nego u pozadini čeka da bude ponovo na redu za korićenje tj. ostaje aktivna. Zahvaljujući brzom procesoru i dovoljnoj količini radne memorije Samsung Galaxy Note 10.1 omogućava istovremenu upotrebu ozbiljnih alatki, kakve su video plejer i recimo video editor, tako da svaka radi bez problema i zaustavljanja, uz gomilu drugih aplikacija, koje su obično u pozadini.
Povratak infrareda na spisak konekcija

Samsung je što se konekcija tiče otišao mali korak naprijed i na vrh tableta, pored audio ulaza postavio infrared port, koji se koristi za upravljanje kompatibilnim uređajima. Recimo, bilo kojim TV-om. Treba iz liste pronaći model i proizvođača i daljinski vam više neće biti potreban. Sve komande moći ćete da izvršite preko tableta. Sem TV uređaja podržani su i muzički stubovi, zvučnici, plejeri, pametni kuhinjski uređaji, ali i druga oprema sa ugrađenim IR prijemnikom.

Na listi podržanih konekcija su, naravno i Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, DLNA, Wi-Fi Direct, Wi-Fi hotspot, Bluetooth 4.0, A-GPS i GLONASS, klasični audio 3.5 mm ulaz/izlaz, TV izlaz preko posebnog kabla, HSDPA do 42 Mbps i GSM (sa EDGE i GPRS podrškom), ali bez glasovne telefonske komunikacije. Za to cu vam na raspolaganju Viber, Skype i slčni programi.
Multimedija: Skoro kao kućni bioskop

Što se multimedije tiče, Samsung Galaxy Note 10.1 je odličan. Ima vrhunski video plejer koji podržava prikaz titlova i DviX i Xvid formata, zajedno sa svim vrstama video fajlova koje vam mogu pasti na pamet. Tu je stereo FM radio sa RDS podrškom, odličan muzički plejer sa poboljšanjima zvuka i ekvilajzerima, ali i poleđinska kamera rezolucije 5 megapiksela. Iako nije top ponuda, ipak je sposobna za snimanje sasvim dobrih foto i video snimaka. Maksimalna veličina video zapisa je 720p HD u rezoluciji od 1.280 x 720 piksela sa do 30 fps.
Prednja kamera rezolucije 1.9 MPx ima sve funkcije kao i prednja kamera Smasunga Galaxyja S3.
Mješavina već viđenog i ekskluzivnog softvera

Već smo spomenuli da Galaxy Note 10.1 stiže sa Android Ice Cream Sandwich 4.0.4 verzijom operativnog sistema. Uz njega je ubačen Samsungov TouchWiz korisnički interfejs, koji je vrlo sličan i po izgledu, ali i po mogućnostima sa S3 okruženjem.

Taskbar u dnu ekrana sadrži svega četiri ikonice: Back, Home, Task Switcher i dugme za pravljenje slika ekrana, odnosno Screenshotova, koje je programabilan i omogućava dodijeljivanje neke druge funkcije. TouchWiz UI je na Note 10.1 sa sobom donio i Mini aplikacije, kojima pristupate klikom na strjelicu okrenutu nadole u sredini Taskbara. Klikom se otvaraju ikonice sedam aplikacija, uvijek dostupnih, ma gdje se u meniju tableta nalazili, i to su: Alarm, Kalkulator, E-mail, Muzički plejer, S Note, S Planer i Task Manager.

Jedna od najvažnijih karakteristika modela Galaxy Note 10.1 jeste mogućnost podjele ekrana na dva dijela, što dozvoljava da obavljate dva posla ili vidite dve aplikacije istovremeno i tako u potpunosti iskoristite multitasking mogućnosti tableta. U jednom dijelu ekrana možete otvoriti pretraživač interneta, dok u drugom možete pisti i crtati, pa čak i snimati zvuk u novoj S Note aplikaciji. Možete “miksovati” glidanje video snimaka ili filmova sa čitanjem mejlova, kao i rad u Polaris Office okruženju sa pregledanjem galerije slika itd.

S Note aplikaciju koristićete najčešće zajedno sa S Pen olovkom, koja se nalazi u donjem desnom uglu tableta, odakle se odvaja uz zvukom praćen klik i aktivaciju bočnog menija (ukoliko tako podesite). Olovka je prijatna za korišćenje, ne umara prste i nudi brzi prelazak na neku od aplikacija u kojoj se S Pen koristi.

S Note aplikacija zajedno sa olovkom ima napredne mogućnosti unosa i obrade teksta, kao što su odabir različitih tipova olovki i četkica, sa različitim debljinama linija, bojama i drugim podešavanjima. Prepoznavanje rukopisa u okviru ove aplikacije, ali i u ostalim aplikacijama (poput poruka ili mejlova) radi dobro, a isti je slučaj i sa prepoznavanjem oblika, kao i sa prepoznavanjem jednačina, formula ili drugih matematičkih unosa.
Za kreativce je tu i ekskluzivna PhotoShop aplikacija, koja nudi napredne mogućnosti obrade slika, korekciju I sređuvanje fotografija nastalih kamerom, ali i niz šaljivih alatki za uljepšavanje fotki prije slanja mejlom ili MMS porukama.

Deset inča je dijagonala kao stvorena zalagodno surfovanje internetom, a u sprezi sa odličnim brauzerom Androida, koji podržava i Flash omogućava internet pretraživanje gotovo kao i na računaru. Što se samog displeja tiče on je – dobar. Nije spektakularan, jer je mogao biti više rezolucije, a i upotrebljena matrica je morala biti neka “otpornija” na direktno sunčevo svjetlo i korišćenje na otvorenom.

Na dijagonali od 10.1 inča uz rezoluciju od 1.280 x 800 tačaka, piksel izgleda prilično krupno, što dokazuje PPI od samo 149 jedinica. Ukoliko vas zanima vrsta matrice, u pitanju je PLS LCD, sa solidnim uglom vidljivosti. Osjetljivost na dodir je sjajna, a za kretanje kroz manije možete koristiti kako olovku, tako i prste. Podržan je i multitač unos teksta, a veličina tastature se može prilagođavati slobodnom prostoru na displeju, a promjenjiv joj je i položaj.

Baterija kapaciteta 7.000 mAh obezbijediće do dva dana upotrebe uz umjereno korišćenje i sa nivoom osvetljanja na ekranu podešenim na pola.
Treba li vam ovako nešto?

Ono po čemu se Galaxy Note 10.1 razlikuje od svih drugih tableta su:
- sjajna softverska ponuda, uključujući S Note i podeljen prikaz displeja
- S Pen olovka za pisanje i kontrolu uređaja
- unapređene opcije povezivanja, uključujući IR i aplikacije za njega

Šta su mu mane. Kvalitet izrade je svakako najveća mana. Moralo je i očekivali smo bolje. Takođe, displej je trebao biti kvalitetniji i više rezolucije, a i cijena je mogla biti niža. Težina i dimenzije uređaj asu prihvatljivi.

Na kraju se ponovo vraćamo na početak priče i tok kome je Galaxy Note 10.1 potreban. Recimo, idealan je za umjetnike, arhitekte, građevince, a odličan je i za novinare, koji više ne moraju da nose notes i sve mogu da spakuju u tablet. Na raspolaganju je odlična aplikacija za ručno hvatanje bilježaka, uz sjajne opcije formatiranja i direktno eksportovanje u neki od tekst procesora po povratku u kancelariju. Takođe, snimanje zvuka i kamera daju dodatnu dimenziju i upotrebnu vrijednost. Ovo je i izuzetno moćna studentska alatka, opet zbog bilježaka, ali i naprednih mogućnosti rada sa formulama, tabelama i drugim matematičkim i naučnim “servisima”.

Ukoliko cijena od oko 700 evra nije prepreka za njegovu kupovinu ovo je uređaj koji će vas dugo i dobro služiti. Na vama je samo da pazite kako rukujete njime. Pohvale za Samsung, jer smo sigurni da će sljedeći Note tablet biti ono što su Note 2 i S3 u svojim kategorijama – najbolji!

(Marko Čavić, MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS