• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Trla baba lan: Stižu li novi iPhone modeli?

Apple nikako da se dogovori sam sa sobom – prvo su demantovali priče o novim iPhonima, onda rekli da nisu tako mislili, a svijet priča li priča!

 Trla baba lan: Stižu li novi iPhone modeli? Izvor: MONDO

Šuškanja o mini verziji počela su nedavno, a onda je priču raspirilo nekoliko pouzdanih magazina i internet portala svojim “neimenovanim izvorima bliskim Apple kompaniji“.

Prvo je informacije o iPhone mini telefonu izbacio Strategy Analytics, koji je naveo da će se smartfon dijagonale oko 3.5 inča, namijenjen pripejd tržištu pojaviti najkasnije u naredne tri godine. Njegov cilj biće širenje tržišta i borba sa Android uređajima na najnižim nivoima. Takođe, popularna cijena učiniće iPhone na taj način dostupnim svim korisnicima, ne samo onima sa dubljim džepom.

Nakon toga je, prema saznanjima portala Blumberg, Apple počeo rad na nekoliko pristupačnijih smart telefona, i to u februaru 2011. Po informacijama do kojih je došao taj portal ovi uređaji bi trebalo da se pojave krajem godine, a ima nagovještaja da su ljudi iz Applea razgovarali sa najmanje jednim američkim operatorom bežičnog interneta o svojim planovima.

Rukovodioci kompanije Apple su bili prilično zainteresovani za pravljenje jeftinijeg modela sa jeftinijim dijelovima, kako bi odgovorili na zahtijeve tržišta u razvoju.

Nedugo nakon ovih informacija Fil Šiler, podpredsjednik marketing sektora je, za jedan kineski list je, između ostalog, rekao da bez obzira na popularnost jeftinih pametnih telefona to nikada nije bila i neće biti budućnost kompanije Apple. Dakle, od iPhone mini modela, činilo se, ipak neće biti ništa.

Onda se putem medija Fil Šiler ponovo obratio javnosti i rekao da su namjere kompanije Apple tj. njegove riječi pogrešno protumačene i da nije sasvim tačno da Apple odbacuje iPhone mini i slične jeftinije modele, ali da u ovom trenutku ne razmišlja o njima.

I sada, kada se sve smirilo, stižu nam nove vijesti, sa mnogo više detalja o novim, povoljnijim i osvježenim iPhone modelima.

Apple planira, kako prenosi portal Business Insider, da predstavi iPhone 5S sa displejom od četiri inča i novi iPhone sa ekranom od 4,8 inča koji će se zvati Math, sudeći po brojnim izvještajma koji su preplavili kineske medije. Krajem godine bi trebalo da se pojavi još jedan model iPhone smartfona sa kamerom rezolucije 12 megapiksela, ali i prvi Apple televizor ili makar nešto što bi ličilo na tako nešto.

Nainteresantniji su izvještaji o telefonu koji bi imao 4,8 inča, jer je Apple jedini proizvođač pametnih telefona koji ne pravi (pre)velike uređaje, iako su oni veoma popularni kod korisnika. Veći iPhone bi doveo do potpune fragmentacije tržišta iOS operativnog sistema, jer bi se aplikacije morale prilagođavati ekranima veličine od 3.5, 4, 4.8, 7.8 i 9.7 inča. Sa druge strane, možda će Apple to elegantno da prevaziđe nekim softverskim rješenjem.

Takođe, zanimljivo je da se ove informacije pojavljuju nedjelju dana nakon što su Wall Street Journal i japanski Nikkei objavili da Apple smanjuje nabavku displeja, što je pogodilo akcije kompanije, koje su prvi put za godinu dana potonule ispod 500 dolara.

Kako Business Insider dalje prenosi, isporuka komponenti, koja uključuje ekrane na dodir i kamere, značajno će porasti u martu, dok će u aprilu početi proizvodnja novih modela i njihovo sklapanje. Usljed toga, dobavljači Apple kompanije će osjetiti veliki rast prometa u drugom kvartalu, ali je sve ovo još uvijek u kategoriji nagađanja.

Prema nezvaničnim informacijama iz više izvora, Apple bi prve nove iPhone modele mogao da predstavi već na ljeto, dok bi iPhone mini, koji će koštati od 99 dolara i još jedan iPhone model trebali da stignu pred kraj ove godine.

Hoće li Fil Šiler reagovati i sada, ostaje nam da vidimo. Ipak, ovoliko glasina o novim Apple modelima sigurno ne može biti kompletno neistinito. Šta vi mislite?

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS