• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kim Dotkom udovoljnio milionima "pirata"

Kim Dotkom slavio početak rada novog sajta, korisnici masovno otvarali naloge, a Amerika poslala zahtijev za izručenje najtraženijeg onlajn pirata!

 Kim Dotkom udovoljnio milionima "pirata" Izvor: MONDO

Kao što je MONDO već prenio, Kim Dotkom, osnivač ugašenog internet sajta Megaupload, pokrenuo je novi sajt za skladištenje i razmjenu fajlova, uprkos optužnici koju je protiv njega podiglo američko tužilaštvo zbog onlajn piraterije.

Novi sajt, Mega, pokrenut je u noći između subote i nedjelje, na godišnjicu hapšenja Dotkoma, a za prvih 24 časa postojanja registrovalo se preko milion korisnika! Početak rada proslavljen je veličanstvenom zabavom u Dotkomovoj vili na Novom Zelandu, na imanju vrijednom više miliona dolara. Tokom žurke je održana konferencija za novinare, a duhovito je evocirana i prošlogodišnja spektakularna akcija hapšenja Dotkoma na njegovom imanju.

Internet pirat uhapšen je pošto je policija slijetela helikopterima na travnjak ispred vile. Policajci su opkolili kuću, a četvorica su upala u takozvanu “sigurnu sobu“ i uhapsila Dotkoma.

Novi sajt, Mega, pruža korisnicima 50 gigabajta besplatnog prostora za skladištenje i razmjenu velikih fajlova, što je više nego na bilo kojem drugom sajtu. Ipak, ključnu novinu predstavlja mogućnost enkripcije i dekripcije prilikom transfera fajlova, za koju Dotkom vjeruje da će ga zaštititi od pravne drame koja je pratila Megaupload, a njega umalo stavila iza rešetaka.

Šifre za dekripciju aploudovanih fajlova imaće korisnici, a ne Mega, što znači da kompanija neće moći da vidi sadržinu dijeljenih fajlova, što, kako tvrdi Dotkom, znači da neće moći ni da bude odgovorna.

Dotkom je, u izjavi britanskoj televiziji BBC, poručio da će novi sajt biti u potpunosti legalan i da neće moći da bude ugašen. Ekipa pravnih stručnjaka proučila je svaki aspekt ovog sajta, zbog čega smo uvjereni da neće biti novih napada, rekao je on. Mislim da će internet prerasti u nešto mnogo važnije od ovog što je danas i stoga je važno da spriječimo sve vrste napada koji bi mogli da ograniče slobodu i inovacije na internetu i spriječe ljude da ga koriste, dodao je Dotkom.

Naravno, Amerika je ponovo zatražila od Novog Zelanda da izruči Dotkoma, koga terete da je zahvaljujući Megauploadu zaradio desetine miliona dolara, oštetivši filmske kompanije i autore pjesama za oko 500 miliona dolara prihoda na ime autorskih prava. Dotkomu, koji tvrdi da je nevin, prijeti zatvorska kazna od 20 godina.

Rugajući se Americi i njenom pravnom sistemu Kim Dotkom je preko svog Twitter profila nekoliko minuta prije lansiranja novog Mega sajta uputio tvit lično predsjedniku Amerike, Baraku Obami, koji na tvit nije odgovorio.

Zanimljivo je to da je Mega sajt tokom prvih nekoliko sati bio zagušen zbog ogromnog broja pojseta, a imao je protok veze od čak 10 gigabita! Ipak, nakon početne euforije sajt normalno funkcioniše. Korisnicima su naknadno, pored besplatnog paketa od 50 GB za fajlove ponuđeni i servisi sa Terabajtom, dva ili četiri TB podataka, koji se plaćaju.

(MONDO/agencije)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS