• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Amerika pravi biblioteku svih tvitova!

Kongresna biblioteka u Sjedinjenim Američkim Državama SAD planira da sačuva sve poruke koje Amerikanci svakodnevno objavljuju na Tviteru.

 Amerika pravi biblioteku svih tvitova!  Izvor: MONDO

Ova biblioteka želi da uradi tako nešto, jer smatra da tvitovi Amerikanaca predstavljaju mali, ali značajan dio nacionalne priče. Za pretragu 133.000 gigabajta tvitova potrebni su dani, ali Kongresna biblioteka je odlučila da arhivira poruke, kojih je dnevno više od 400 miliona, prenosi Telegraf.

“Dio naše misije je da prikupimo priču o Americi, i da stvorimo kolekcije koje će imati istraživačku vrijednost'“, kazao je direktor komunikacija Kongresne biblioteke, Gejl Osterberg.

Kongresna biblioteka u Vašingtonu posjeduje milione knjiga i istorijskih dokumenata, dok onlajn arhiva sadrži milione radova koje su Amerikanci stvarali više od dva vijeka.

Bilioteka sada želi da bude čuvar i kratkih internet poruka nacije. Ugovor potpisan s Tviterom u aprilu 2010. godine omogucio je biblioteci pristup tvitovima koji datiraju još od perioda osnivanja kompanije 2006. godine.

Čuvanje više od 170 milijardi poruka sa Tvitera je pravi izazov za biblioteku, posebno ako se ima u vidu da ova društvena mreža ima 200 milion aktivnih korisnika, najviše iz SAD.

Tvitovi koji su izbrisani, ili su zaključani, neće biti među arhiviranim porukama, dok je kuriozitet prva poruka ikad poslata na toj mreži, koju je napisao njen osnivač Džek Dorsi.
Među porukama sačuvanim za sva vremena je i tvit američkog predsjednika Baraka Obame, nakon pobjede u novembru 2008. godine - „Stvorili smo istoriju. Sve se ovo desilo jer ste uložili vrijeme, talenat i strast. Sve se ovo dogodilo zbog vas. Hvala“.

Tvitove skladišti kompanija Gnip, iz Kolorada, koja je obezbijedila više od 133.000 gigabajta prostora za čuvanje.

U kompaniji kažu da je poseban izazov sakupljati tvitove tokom ''špica'', kada se prate globalno značajni događaji kao što su cunami u Japanu u martu 2011. godine, koji je generisao više hiljada tvitova u sekundi. Pokazalo se, međutim, da će omogućavanje pristupa svim tvitovima koje neko želi da vidi biti izuzetno težak posao.

Do sada nije bilo moguće odgovoriti na zahtjeve istraživača širom svijeta koji su se nadali da će pristupiti arhivi, a čak je i za pretragu tvitova koji su objavljeni u periodu od 2006. do 2010. bilo potrebno 24 sata.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS