• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

iPhone i Android dominiraju, WP8 ubrzava

Operativni sistemi iOS i Android nastavljaju sa rastom, a odnos snaga relativno je nepromijenjen u odnosu na prethodna istraživanja.

 iPhone i Android dominiraju, WP8 ubrzava Izvor: MONDO

iPhone pametni telefon kompanije Apple i dalje je najprodavaniji uređaj u Sjedinjenim Američkim Državama, čijim tržištem dominira i dalje, dok telefoni koji koriste Android platformu vode na svjetskom nivou, prenosi agencija AFP.

U Americi, sa 51,2 odsto tržišta iPhone zauzima više od polovine ukupnog tržišta prodatih smartfon uređaja u posljednjem tromjesječju prethodne godine, dok smartfoni sa Googlovim OS-om zauzimaju oko 44 odsto tržišta.

Daleko iza njih su Windows Phone 8 telefoni sa samo 2,6 odsto na tržištu. Android operativni sistem vodeći je u najvećim zemljama svijeta, poput Britanije, Kine, Španije, Australije i Njemačke, dok iPhone pored Amerike vodi i u Japanu.

Iako telefoni sa Windows Phone 8 platformom od Microsofta kaskaju daleko za svojm konkurentima u Americi, u Evropi oni napreduju po pitanju prodaje, pa tako danas u Velikoj Britaniji drže oko šest, a u Italiji preko 14 odsto tržišta. Microsoftov OS je u Španiji zabilježio porast od oko dva osto, u Francuskoj za jedan, ali je u njemačkoj pao za pola procenta. Glavni cilj kompanije Microsoft u ovoj godini biće značajniji prodor na američko i kinesko tržište.

Microsoft sa svojim novim partnerima, kompanijama Alcatel i Huawei, planira tržištu da ponudi kvalitetne, ali jeftine telefone, po ugledu na saradnju Googla i pomenutih kompanija.

Windows Phone 8 donio je olakšanje i za Nokiju, koja je u odnosu na 2011. godinu, tokom 2012. povećala udio telefona na tržištu za više od 50 odsto. Prema podacima analitičke kompanije Kantar, Nokia će u 2013. zabilježiti značajan rast, koji će se najviše osjetiti upravo u Evropi, Americi i Kini.

Ove godine očekuje se da Windows Phone 8 postane treći operativni sistem po udjelu na tržištu, jer se očekuje njegov dalji snažan rast, ali i dalji pad Symbiana i BlackBerryja koji su na globalnom nivou i dalje zastupljeniji od WP8.

(MONDO – agencije)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS