• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

iPhone gubi na popularnosti, Apple krizira

Apple je uzdrmao investitore slabijom prodajom modela iPhone od očekivane, pojačavši strahove da on gubi privlačnost kod kupaca.

 iPhone gubi na popularnosti, Apple krizira Izvor: MONDO

Apple je objavio da nije zabilježio rast profita, te da su poprilično omanule prognoze prihoda od smartfona iPhone, čime je potvrdio strahovanja sa Wall Streeta da se period hiper rasta bliži kraju, prenosi britanski The Guardian.

Kompanija je prodala 47,8 miliona komada iPhona za vrijeme “prazničnog“ kvartala, što je ispod planiranih 50 miliona primeraka, i neočekivano za kompaniju koja je redovno premašivala projektovanu prodaju. Prihodi, koji su godinu za godinom bilježili rast od 18 odsto, pali su ispod prognoziranih 54,9 milijardi dolara.

Mada je prodaja iPhona ostala jaka na američkom kontinentu, gdje su prihodi porasli za 15 odsto i na 20 milijardi dolara, pojavili su se znaci da bi rival Samsung mogao da sustigne Apple, usljed recesije koja je pogodila Evropu i smanjila cijene mobilnih uređaja.

Vrijednost akcija kompanije Apple opala je za 30 odsto na ispod 500 dolara po akciji prvi put u posljednjih 11 mjeseci, u odnosu na vrhunac koji su dostigle u septembru sa vrijednošću od 705,07 dolara. Akcije su pale nakon izvještaja da je proizvodnja LCD-a ekrana za mobilne telefone smanjena na početku godine usljed manje tražnje.

Iz kompanije su odbacili navode da je Apple smanjio proizvodnju modela iPhone 5, dok su japanski mediji objavili da je američka kompanija u prva tri mjeseca 2013. godine prepolovila narudžbine ekrana od dostavljača, kao što su Japan Display, Sharp i LG Display. Kao odgovor na te tvrdnje, Wall Street analitičari su povukli prognoze prihoda i profita za cijelu godinu.

Američka kompanija je takođe pokazala znake da nije imuna na pad tražnje personalnih kompjutera, što je pokazao podatak da je kompanija prodala četiri miliona Mekova, što je pad od 18 odsto u odnosu na prethodne Bozićne i novogodišnje praznike.

Svijetla tačka je bio tablet iPad s prodajom od 23 miliona, u odnosu na prethodnih 15,4 prodatih primjeraka, dok su zalihe nedavno lansiranog iPad minija bile konstantno nedovoljne, s obzirom na potražnju koju je imao tokom svake nedjelje prodaje.

Apple ja nagovijestio da bi prihodi kompanije za prva tri mjeseca tekuće godine mogli da budu između 41 i 43 milijarde dolara. Samo iPhone donosi 55 odsto prihoda toj kompaniji, a njegova popularnost je pokretački motor transformacije tehnološkog giganta u najvrijedniju kompaniju na svijetu.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS