• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Novi BlackBerry konačno otkriven!

Na događaju, koji je preko interneta prenošen u cijelom svetu RIM je predstavio novi BlackBerry 10 operativni sistem i pametne uređaje.

 Novi BlackBerry konačno otkriven!  Izvor: MONDO

Odabrana publika, koju si činili istaknuti novinari, stručnjaci za mobilnu telefoniju i predstavnici operatera, u Londonu, Njujorku, Parizu, Johanezburgu i drugim velikim gradovima imala je priliku da među prvima u svijetu doživi novo iskustvo BlackBerry 10 operativnog sistema i uređaja.


RIM je učio od najboljih, od Apple kompanije, pa je prezentacija bila vrlo dobro pripremljena, puna epiteta svih mogućih i nemogućih vrsta, hvalospjeva na račun novog BlackBerryja, koji su zajedno sa nadahnutim govornicima i sjajnim vizuelnim efektima učinili da u tom momentu zaista svi pomislimo da BlackBerry ima izuzetno svijetlu budućnost.

Prije same prezentacije predstavljena je akcija ljepljenja naljepnica po cijelom svijetu, u cilju promovisanja BlackBerryja, šaljiva BBMe pesma, koju je izrepovao Lil I, teksaški reper (pjesmica je prilično zarazna), a jedan od zvaničnika BlackBerryja je ošišao kosu, koju je puštao više od godinu dana, zbog ranije datog obećanja da se neće šišati dok god ne bude predstavljen novi BB sistem (možemo da zamislimo koliko su mu teško pala sva ona odlaganja)...

Na red je stigao i predsjednik RIM-a Torsten Hajns, koji je predstavio novi BlackBerry OS i pametne telefone. “Ovo je tek početak, ali i jedan od najvažnijih momenata u mobilnoj industriji“, rekao je Hajns.


Novi sistem stvoren je sa željom da bude logičan nastavak toka korisničkih informacija sa telefona na druge uređaje – automobile, računare, kuće... U novi BlackBerry je uloženo više od 20 godina iskustva i on je, baš kao i kompanija gotovo ponovo “definisan“. Kompanija i OS su toliko promijenjeni da je kompanija prihvatila ime BlackBerry, zamijenivši dosadašnji RIM (Research In Motion).

Napredna BlackBerry komunikacija je zadržana, ali je nadograđena drugim opcijama, koje su BlackBerryju toliko falile – multimedijom, integracijom sa društvenim mrežama i boljim poslovno-bezbjednosnim opcijama.

12.000 zaposlenih radilo je u 32 zemlje na razvoju nove BlackBerry linije – Z10 i Q10.

Multitasking je unaprijeđen i sve aplikacije koje ste koristili drži uključene u pozadini i ne pravi nikakve probleme. Sistem dolazi sa opcijom za “virenje“ u druge sadržaje, ukoliko ste usred čitanja mejla ili gledanja filma. Tom prilikom, koju ćete prepoznati po svjetlucanju notifikacione lampice, ukoliko gledate film, recimo, samo povlačenje displeja udesno otvara notifikacioni centar, koji će vam pokazati šta se to novo desilo ili je stiglo. Film se ne zaustavlja, a vi ste istovremeno saznali šta je to novo.

Ovo je dio nove BlackBerry opcije Flow i Peak, koja omogućava izvršavanje više stvari mnogo većom brzinom ili samo na jedan klik ili jedno prevlačenje.

BlackBerry je dobio jednostavnije dijeljenje multimedije sa drugim BlackBerry i svim ostalim uređajima, opciju video pozivanja i bolju integraciju sa društvenim mrežama, poput Facebooka, Twittera i LinkedIna, kojima možete pristupiti lakše, brže, a sadržaj podijeliti na te mreže iz gotovo bilo kojeg menija.

BlackBerry sistem ima novi BlackBerry Hub koji na jednom mjestu čuva sve u preglednom i funkcionalnom obliku – kalendarske podsjetnike (protekle i buduće), mejlove, poruke, podsjetnike, kontakte, objave i sve drugo što se dešava na telefonu.

Unapređena kamera ima opciju manuelnog fokusiranja bilo gdje na kadru, slikanja više uzastopnih fotki, među kojima možete izabrati najbolju, ugrađen je editor fotografija, zajedno sa foto filterima sličnim Instagram u i Twitteru, ali to je samo dio otkrivenih opcija kamere.

Story Maker je nova aplikacija, koja od fotografija i video snimaka pravi priče sa, recimo ljetovanja ili poslovnog sastanka. Multimedija se jednostavno odabere, rasporedi se po liniji i odredi koja će se kada prikazati. Omogućena je pozadinska muzika, kao i tranzitivne animacije, koje kasnije, kao video izvještaj, ako je u pitanju sastanak, ili video priču, ako je upitanju ljetovanje, možete preko društvenih mreža ili mejla podijeliti sa svima.

Klasična QWERTY tastatura je zadržana, uz novi, brži i lakši za korišćenje BlackBerry 10 sistem. Takođe, uređaj je na pozadini presvučen posebnom vrstom materijala, koji nije plastika i ne može se naći ni na jednom drugom uređaju na svijetu. Pravljen je posebno za BlackBerry uređaje. Stakleni displej ima izuzetan odziv na komande i gotovo ga je nemoguće oštetiti.

Telefon ima displej dijagonale 4.3 inča, rezolucije 1.280 x 768 piksela, a haredver pogoni TI OMAP4470 čipset, uz dualkor procesor na 1.5 GHz sa 2 GB RAM memorije i 16 GB interne. Telefon je težak svega 125 grama i dolazi sa kamerom rezolucije 8 megapiksela i Led blicem.

(Marko Čavić, MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS