• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Facebooku je deveti rođendan! Šta mu želite?

Najpopularniju društvenu mrežu osnovao je 4. februara 2004. godine bivši student Harvarda Mark Cukerberg.

 Facebooku je deveti rođendan! Šta mu želite? Izvor: MONDO

Na svom početku, Facebook je bio namijenjen samo studentima na Harvardu koji su tim putem mogli da komuniciraju međusobno i razmjenjuju informacije. Kasnije su im se pridružili i drugi fakulteti i srednje škole, da bi danas bila jedna od najposjećenijih društvenih mreža na svijetu. Međutim, danas ova mreža predstavlja i veliki izvor informacija.

Skoro da nijedno okupljanje, bilo da je u pitanju žurka, koncert, izložba, premijera filma, godišnjica mature ili pak okupljanje u lokalnon kafiću ne može proći bez takozvanog iventa (eventa) na Fejsu, kako ga popularno zovu mlađe generacije.

Sa preko milijardu aktivnih korisnika predstavlja neiscrpan izvor podataka i za predstavnike medija, koji putem ove mreže prate šta čelnici država, političari, ministri i ostali pišu u svojim "statusima" komentarišući neki od aktuelnih događaja. S obzirom na to da da je aplikacija Facebooka za mobilne telefone odlično urađena i pristupačna sa svakog mjesta, dešava se da se na ovoj mreži objave informacije prije nego što se zvanično pojave na nekom od veb portala.

A koliko je u svijetu današnje komunikacije uloga ove društvene mreže postala neizbježna svjedoči i činjenica da je, pored svjetskih zvijezda iz svih oblasti zabave i kulture, svijeta politike, ekonomije, ekologije, društva..., nedavno nalog na Facebooku otvorio i papa Benedikt XVI. Papa je čak nedavno upozorio lidere Rimokatoličke crkve da ne mogu ignorisati društvene mreže kao što su Facebook i Twitter, već da to predstavlja realnost kojoj treba da se okrenu kako bi širili vjeru novim generacijama.

Papa, koji tvituje na devet jezika, iskoristio je svoju godišnju poruku posvećenu ulozi društvenih komunikacija kako bi naglasio potencijal koji mogu imati za crkvu koja se bori da zadrži vjernike i privuče nove u atmosferi religiozne apatije, prenio je AP.

Problem sa kojim se ova društvena mreža suočavala jeste pitanje privatnosti, pa je tim povodom januara ove godine Cukerberg predstavio novi pretraživač koji, kako je istakao, uz precizniju pretragu željenih sadržaja, osigurava i potpunu diskreciju korisnicima.

Nova usluga pod nazivom Graph Search omogućava korisnicima precizniju pretragu ljudi, mjesta, slika i interesovanja. Uprkos kritikama, Facebook je danas najpopularniji servis za druženje i umrežavanje, sa rastućim brojem korisnika, pa je čak prozvan i “novim Internetom”, a Cukerberg je stekao nadimak “novi Bil Gejts”.

O vrijednosti Facebooka najbolje govori podatak da je kompanija Microsoft krajem 2007. godine platio 240 miliona dolara za 1,6 odsto udijela u dionicama ove društvene mreže. U posljednje vrijeme sve se više šuška o tome da se Microsoft i Facebook "prisnije" udružuju u borbi protiv Google kompanije.

Koliko ste vi dugo na Fejsu i šta biste mu poželeli za sedmi rođendan?

(MONDO, agencije)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS