• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Virusi često napadaju i igrače!

Prema podacima Kaspersky Security Networka tokom 2012. godine, svakodnevno je bilježeno oko 7.000 pokušaja da se igrači igrica zaraze virusima.

 Virusi često napadaju i igrače! Izvor: MONDO

Napadi su organizovani sa ciljem pristupanja ličnim podacima korisnika, kao što su lozinke za pristup onlajn igricama i onlajn bankarskim sistemima. Što se igrica tiče, zlonamjerni korisnici pokušavaju da ukradu avatare i in-game predmete da bi nakon toga prodali ovu virtuelnu robu za pravi novac.

U slučaju onlajn bankarstva, sajber kriminalci imaju cilj da ukradu novac direktno, sa stvarnih bankovnih računa.

Kako stručnjaci kompanije Kaspersky Lab to otkrivaju, zlonamjerni korisnici igračima svakodnevno šalju u proseku 10 mejlova sa zlonamernim linkovima i prilozima, pored približno 500 pokušaja da virusima zaraze igrače putem napada na bazi pretraživača. Povrh toga, kompanijina „kolekcija" zlonamjernih programa koji su usmjereni ka onlajn igricama raste po stopi od 5,000 novih programa dnevno.

Jedna od omiljenih taktika zlonamjernih korisnika u svetu onlajn igrica jeste, naravno, društveni inženjering – „fišing“ odabranih. Na primjer, sajber kriminalci se pozivaju na imena dobro poznata u svijetu onlajn igrica i očajnički pokušavaju da namame igrače na svoje lažne sajtove kako bi ukrali lozinke registrovanih naloga igrača.

Stručnjaci kompanije Kaspersky Lab u 2012. bilježe 15 miliona pokušaja posete „fišing“ sajtovima dizajniranim tako da izgledaju kao stranice jedne od najvećih kompanija za razvoj onlajn igrica. Kako se ispostavlja, i do 50,000 pokušaja preusmjeravanja na „fišing“ sajtove dešavalo se svaki dan. Na sreću, sve napadnute korisnike sačuvao je stručni anti-fišing sistem ugrađen u softver za internet zaštitu Kaspersky Internet Security, koji je na vrijeme registrovao prijetnje.

Prijetnje usmjerene ka igračima detektovane su širom svijeta, ali naravno, ne u jednakim koncentracijama svuda u svijetu jer je broj prijetnji u direktnoj korelaciji sa brojem aktivnih igrača koji se nalaze u različitim zemljama. Top 3 zemlje u 2012. ka kojima su prijetnje bile usmjerene bile su Rusija, Kina i Indija. To su zemlje u kojima se igrači suočavaju sa najvećim rizikom od infekcije virusima i kasnijim krađama avatara i in-games predmeta. Takođe, želimo da napomenemo da se ova top lista manje-više nije mijenjala tokom nekoliko godina i, nažalost, nema razloga da očekujemo da zlonamjerni korisnici smanje svoj interes u ovoj oblasti.

Kompanije Kaspersky Lab, Sergej Golovanov, predlaže igračima da se pridržavaju sljedećih jednostavnih pravila ponašanja na internetu. Prvenstveno, potrebno je da budemo oprezni kada primamo mejlove koji sadrže, na primjer, zahtjev od administratora servera onlajn igrice za ličnim informacijama o našem nalogu ili o ponudi autorizacije pod određenim izgovorom.

Nemojte odmah samo kliknuti na link – to može biti fišing sajt. Dalje, ne preuzimajte nezvanične pečeve i zakrpe sa sumnjivih sajtova – lako možete završiti preuzimajući trojanca koji bi se onda infiltrirao u vaš sistem i počeo sa krađom svih vaših lozinki. Ovde se ne misli samo na podatke za onlajn igrice, već i za bankarske kartice, ukoliko vaša banka nudi onlajn usluge”.

Imajući ovo u vidu, svi koji igraju igrice mogu razmotriti korišćenje do-to-date virtuelne debitne kartice koja im omogućava da ograniče svoju potrošnju do iznosa koji oni izaberu – bez rizika da će neko opustošiti njihov račun.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS