• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Testirali smo: HTC Desire X

Ovaj model trebalo bi da popuni upražnjeno mjesto u srednjoj klasi i privuče korisnike kojima su One S i One X model nedostupni.

 Testirali smo: HTC Desire X  Izvor: MONDO

Kompanija HTC je tokom 2012. godine lijepo pokrila sve Android tržišne segmete i predstavila nekolko vrlo zanimljivih modela. Najpovoljniji HTC uređaji Desire C i Desire V dobro su se uklopili u najnižoj i klasi koja je između najniže i srednje, a model Desire X zamišljen je kao spona do modela poput One S i One X, od kojih je uzeo neke od funkcija i prenio ih u srednju klasu.

Najveći adut - beskompromisan kvalitet izrade!

HTC je oduvijek bio u samom vrhu što se kvaliteta izrade pametnih telefona tiče. Metal, polikarbonat i staklo su materijali koji se koriste u najvećem broju slučajeva i to tako da sve bude kako treba i na svom mjestu. Upravo takav slučaj je sa Desire X smartfonom. Oblik i linije kućišta preuzeo je od modela One X i One S, uz metalni ram i staklo otporno na ogrebotine.

Težina telefona je samo 114 grama i odlično leži u ruci. Zahvaljujući gumi koja se nalazi na poleđini telefon ne klizi iz ruke i hvat je mnogo sigurniji i čvršći. Uređaj ne škripi, spojevi su besprijekorni i ovaj dio posla HTC je na Desire X savršeno obavio.

Ništa od Jelly Bean nadogradnje, za sada

HTC je nedavno objavio da telefoni sa 512 MB RAM memorije neće dobiti Jelly Bean Android, a Desire X je, i pored toga što ima 768 MB RAM memorije, završio među tim telefonima. Nakon objavljivanja ove liste HTC se više nije oglašavao, tako da, za sada ostaje da će Desire X biti “zaključan“ na ICS Androidu verzije 4.0.4 i Sense 4.0 korisničkom okruženju.

Što se Androida 4.0.4 Ice Cream Sandwich tiče - sve je na svom mjestu i radi po dobro oprobanom receptu. HTC-ov Sense je prilično uljepšao korisničko okruženje, posebno animacijama vremenske prognoze i drugim tranzitivnim efektima. Telefon je veoma brz, ne zastajkuje i ne koči se, makar nije sa tridesetak instaliranih aplikacija, među kojima su bile Subway Surfer, Angry Birds Star Wars i druge igre.

Posebnih novosti u samom Androidu nema. Sem par HTC odabranih ili izrađenih aplikacija, za koje nismo sigurni da će na telefonu biti u finalnoj verziji, poput SoundHounda, nismo primijetili ništa novo.

Displej koji će vam se dopasti

LCD ekran dijagonale četiri inča ima rezoluciju od 480 x 800 piksela i prikazuje oštru i kvalitetnu sliku sa jasnim i jarkim bojama. Displej neće previše izbledeti čak ni kada izađete na ulicu, a odziv na komande mu je uobičajeno dobar. Što se kvaliteta tiče ovo je vrlo dobar displej, bolji čak i od displeja modela HTC WP 8X, što su dokazali i testovi, a po kvalitetu staje odmah iza Sony Xperia ray ekrana. Unos više sadržaja odjednom podržan je zahvaljujući multitač opciji. Gustina piksela je 223 ppi.

Kamera solidna, muzički plejer vrhunski!

Kamera je odgovarajuća klasi kojoj pripada, jer slike u maksimalnoj rezoluciji izgledaju vrlo dobro. Fotke su među boljima, pa ih svakako možete štampati i pregledati na računaru, jer imaju dovoljno detalja, boje su im vjerodostojne, pa i oštrina i kontrast. Ipak, da bi dobila ocjenu odlična, kameru je zaustavila preagresivna opcija suzbijanja šuma, koja je zaslužna za gubitak finih detalja na slikama. Boje su adekvatne kadru koji se slika, ali povedite računa o parametrima balansa bijele, koji vam mogu pomoći da od kamere izvučete kvalitetnije i bolje fotografije.

Što se video snimaka tiče, oni su nešto skromnijeg kvaliteta i umiju da budu iscjepkani. Rezolucija snimanja je 480p sa do 30 fps, što nije na nivou današnjih standarda i očekivali smo najmanje 720p HD, odnosno snimke rezolucije bar 1.280 x 720 piksela. Što se kvaliteta tiče, balans bijele umije da napravi pogrešan proračun osvjetljenja u okruženju, pa se ne bojte da eksperimentišete sa podešavanjima.


Inače, kamera dijeli zajednički foto-video interfejs, kao što je to slučaj i na One X modelu i tokom snimanja video klipova moguće je fotografisanje u WVGA rezoluciji ili nižoj.

Što se muzičkog plejera tiče, HTC Desire X je jedan od najboljih. Kvalitet audio signala je besprijekoran, a prisutni su i ekvilajzeri, kao i čuveni Beats Audio, koji zvuku daje punoću, odlično pojačava bas i podiže iskustvo slušanja muzike na sasvim novi novo. Beats Audio može se pokrenuti i tokom gledanja filmova i video zapisa, ali se ne može primijeniti na spikerfon, inače ne baš sjajnog kvaliteta. Od njega smo očekivali više od piskutavog i škriputavog zvuka, bez imalo basova i dubine.

HTC Desire X dolazi i sa Dropbox podrškom od 25 GB skladišnog prostora, koji su korisniku besplatno dostupni na dve godine korišćenja.

Autonomija, konkurenti i zaključak

HTC Desire X je telefon koji vas neće izdati ni po pitanju trajanja baterije. S obzirom na to da ima manje zahtjevan hardver i Android ICS, koji je bolje optimizovan od prethodnika, baterija će bez problema izgurati više od jednog dana, uz stalno razmijenjivanje poruka, razgovaranje i slušanje muzike. Ipak, kada u to uključite par sati pretraživanja interneta, preko inače odličnog HTML + Flash pretraživača i korišćenje DLNA ili Wi-Fi konekcije, kapacitet baterije može vas natjerati da je punite već nakon 12 do 20 sati.

HTC Desire X sigurno će privući mnoge korisnike, prvenstveno izgledom, dobrim funkcijama i povoljnijom cijenom, nego što se to od HTC-a očekuje. Proizvođač je svjesno učinio ustupak zarad bolje prodaje ovog smartfona i smatramo to odličnim potezom. Sem toga, da je kamera jača, ovo bi bio gotovo savršen multimedijalni telefon svoje klase.

Ono što je najveći problem ovog telefona jeste njegov Samsung konkurent. Veoma dobro skockani Samsung Galaxy S3 mini skuplji je za 50-ak evra, ali za taj novac nudi Jelly Bean Android, 1 GB RAM memorije, bolje grafičke performanse, više interne memorije, prednju kameru za video razgovore i dvostruko bržu internet konekciju i kvalitetnije video snimanje u 720p HD rezoluciji.

Njegov možda i najdirektniji konkurent je, ipak Sony Xperia U, koji, takođe gađa na mladalački dio korisničke populacije, ali ipak ima šareniji i veseliji izgled, kao i plastično kućište. Memorija od osam GB mu nije proširiva, ali zato ima HD 720p video snimanje, kvalitetniji displej, bržu internet konekciju i snažniji grafički čip.

Od mana modela Desire X naveli bismo nedostatak prednje kamere za Skype pozive i izostanak kamera-tastera, koji mnogi korisnici smatraju boljim rješenjem od pritiskanja okidača na displeju. Takođe, spikerfon je lošiji nego što bi smio da bude, kamera nema 720p HD video zapis, a nedostaje i kamera-taster.

HTC Desire X specifikacije

Podržane mreže: GSM 850/900/1800/1900 MHz, UMTS 850/900/1900/2100 MHz, HSDPA 7.2 Mbps, HSUPA 5.76 Mbps
Mjere: 118 x 62 x 9 mm, 114 g
Ekran: 4 inča, 16M boja u 480 x 800 piksela (233 ppi) rezoluciji sa LCD kapacitivnom tehnologijom i zaštitom od grebanja i habanja
Procesor: Qualcomm MSM8225 Snapdragon Dual-Core 1 GHz CPU
Grafika: Adreno 203
RAM memorija: 768 MB
Operativni sistem: Android 4.0.4
Memorija: 84 GB ukupno, do 3.5 GB korisničke interne memorije
Kamera: 5 MPx auto-fokus CMOS senzor sa detekcijom lica, touch-fokusom i stabilizacijom kadra; 480p HD video snimanje sa do 30fps, Led blic + deljeni interfejs kamere
Povezivanje: Wi-Fi a/b/g/n, Wi-Fi hotspot, Bluetooth 4.0+HS, microUSB port, GPS sa A-GPS podrškom, 3.5 mm audio ulaz, stereo FM RDS radio, TV izlaz, Beats Audio
Baterija: 1.650 mAh
Ostale karakteristike: HTC Sense 4.0 UI, DivX/XviD podrška, ugrađen akcelerometar, multi-touch način unosa teksta i sadržaja, senzor blizine, žiroskop (senzor), Swype način unosa teksta, svjetlosne LED diode, gumirano i metalno kućište, HTC kanal u okviru Google Play marketa.

(Marko Čavić, MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS