• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Facebook hakovan, korisnici zaštićeni?

Društvena mreža Facebook otkrila je na svom zvaničnom blogu da je pretrpila sofisticiran hakerski napad, ali da su podaci korisnika sigurni.

 Facebook hakovan, korisnici zaštićeni? Izvor: MONDO

Prošlog mjeseca Facebook sigurnosni sistem otkrio je da je ta društvena mreža bila pod kontinuiranim sofisticiranim hakerskim napadom. U momentu otkrića hakerskog napada Facebook nije saopštavao ništa, a kao metod napada je označen "zero-day Java exploit". Nekolicina zaposlenih, naime posjetila je mobilnu verziju zaraženog sajta jednog od developera za tu mrežu, sa kojeg su "pokupili" malware, koji se proširio na nekoliko drugih laptop računara kompanije Facebook.

Iako je antivirus softver bio ažuriran i imao posljednju verziju virusnih baza, hakeri su preko Oracle Java propusta uspjeli na neobičan i kako Facebook kaže "sofisticiran" način upali u sistem te društvene mreže, ali tom prilikom podaci korisnika nisu kompromitovani.

Kompanija je na osnovu DNS logova otkrila maliciozne domene i laptopove koji su zaraženi, isključila ih sa sistema i očistila od malware softvera.

Kompanija je priču o hakerskom napadu završila izjavom da Facebook nije bio jedini napadnut i da su i drugi sistemi pretrpili isti takav napad, ali nije napomenuto na koje druge "sisteme" se to odnosi.

(Marko Čavić, MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS