• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pristup e-pošti korisnika uz dozvolu suda

Prema rečima ljudi iz RATEL-a neće biti kontrole celokupnog saobraćaja na Internetu, već samo onih poruka koje istražitelji budu zahtevali.

 Pristup e-pošti  korisnika uz dozvolu suda Izvor: MONDO

Donošenje pravilnika Republičke agencije za telekomunikacije (RATEL) na osnovu koga su domaće firme, pružaoci Internet usluga, obavezne da istražnim organima omoguće pristup bazi s podacima o korisnicima elektronske pošte navelo je pojedine stručnjake za bezbednost računara i pravne eksperte da upozore javnost da pristup toj pošti treba da bude dozvoljen samo uz dozvolu nadležnog suda.

Prema obrazloženju predstavnika RATEL-a, cilj tog pravilnika, donetog sredinom jula, jeste borba protiv sajberkriminala i sprečavanje planiranja terorističkih akcija koje bi bile izvedene u Srbiji ili drugim zemljama.

Predstavnici RATEL-a su izjavili da će istražni organi imati pristup ličnim podacima pošiljaoca, sadržini poruke i lokaciji sa koje je poruka poslata.

Prema njihovim rečima, neće biti kontrole celokupnog saobraćaja na Internetu, već samo onih poruka koje istražitelji budu zahtevali.

Neki pravnici, međutim, upozoravaju da u pravilniku ne postoji odredba gde se navodi da je nadzor elektronske komunikacije dozvoljen samo ako je u skladu sa Ustavom i zakonima Republike Srbije.

To se može protumačiti kao ugrožavanje prava o neometanoj prepisci koje je zagarantovano Ustavom Srbije.

Pravilnik RATEL-a se odnosi samo na velike davaoce Internet usluga koji imaju međunarodno povezivanje.

Te kompanije su, osim toga, dužne da, pored pristupa bazi podataka, obezbede i odgovarajući hardver i softer, što će možda dovesti do poskupljenja njihovih usluga.

(Tanjug/www.mtsmondo.com)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS