• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ljudi, igrajte video igre - zdravo je!

Video igre, na koje se često upire prstom zbog nasilja i stvaranja zavisnosti, mogu da imaju i pozitivno dejstvo po zdravlje i obrazovanje.

 Ljudi, igrajte video igre - zdravo je! Izvor: MONDO

Ovo su ocijenili istraživači i oni koji ih izrađuju, pritom naglašavajući da video igre mogu da pomognu djeci da razviju dobre prehrambene navike, najstarijima da održavaju u formi svoje moždane kapacitete, ali i da stvore svijest o siromaštvu i klimatskim promjenama.

Za većinu Amerikanaca, međutim, postoji, prije svega, direktna veza između video igara i nasilja, pokazala je nedavna anketa istraživačke firme Hariss.

Džejson Aler sa Univerziteta Sjeverne Karoline, međutim, smatra da igranje video igara može pozitivno da utiče, prije svega, na psihološke funkcije, da se starije osobe koje ih igraju bolje psihološki osjećaju od onih koji ih ne igraju.

Aler je kazao da video igre imaju lošu "reputaciju", jer se često pretjerano igraju, ali je njihovo optuživanje za probleme u društvu "uprošćavanje" situacije.

On je istakao i da bi bilo licemjerno negirati moguće negativne efekte, ali da ne postoji nikakav dokaz da igranje igara gde je prisutna agresija dovodi do toga da igrač postane agresivan. Danas postoji i veliki broj edukativnih video igara kao što su one koje podstiču djecu na veće konzumiranje voća i povrća.

Stručnjaci čak smatraju da igre u kojima se gađa određena meta poboljšavaju sposobnost koncentracije na skrivenu metu. Ali, igre, kako je ustanovila grupa naučnika iz dječje bolnice u Bostonu čije je istraživanje objavljeno listu AP (Adolescent Psychiatry), u kojima se gađaju neprijateljski svemirski brodovi, a izbjegavaju prijateljski, mogu da pomognu agresivnoj djeci da kontrolišu svoje emocije, jer treba ostati miran da bi se pucalo u pravu metu.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS