• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Facebook Home: Preporođeni Android i telefon!

Društvena meža predstavila potpuno novi korisnički interfejs nazvan Facebook Home i konačno prvi Facebook telefon - HTC First!

 Facebook Home: Preporođeni Android i telefon! Izvor: MONDO

Umjesto telefona dobili smo launcher sa Facebook Home korisničkim okruženjem, koje će nenametljivo bilo koji Android tablet i smartfon pretvoriti u Facebook telefon i potpuno novi HTC First smartfon, koji kombinuje HTC dizajn i sjajno iskustvo Facebooka bilo gdje i bilo kada.

Novi način predstavljanja svih ličnih informacija i obavještenja na jednom ekranu - cijelom. Čim uključite telefon vidite Cover Feed sa uapređenim NewsFeedom. Možete ga listati lijevo ili desno, odmah lajkovati slike sa osnovnog ekrana, komentarisati, preći na novu stavku NewsFeeda i prostim listanjem saznavati šta se sve desilo do momenta kada ste uzeli telefon.

Komentari se na Cover Feedu otvaraju u oblačićima i možete ih skloniti kada vam više ne trebaju. Kao na Instagramu, dvostruki tap označava lajk - lajkovanje nikada nije bilo lakše, kažu u Facebooku.

Na Home ekranu pojavljuju se obavještenja u vidu oblačića sa slikom kontakta, koje lako možete organizovati, isključiti ili odgovoriti na njih. Kako bi se Facebook meni zamijenio aplikacijama, odnosno klasičnim menijem, potrebno je samo swipe pokretom nagore pozvati poseban kružni meni, koji omogućava aktivaciju Messengera (lijevo), Aplikacija koje su nedavno korišćene (desno) ili upravo Meni sa aplikacijama (gore).

Likovi vaših prijatelja prate vas sa informacijama o aktivnostima: kada vam pošalju poruku, kada vas lajkuju, ubace nove slike ili nešto drugo. Krug sa likom prijatelja prikazuje ikonicu sa brojem koji označava koliko je novih stvari poslao/uradio.



Tap na Chat Head otvara više opcija, u oblačiću, gdje možete nastaviti konverzaciju ili samo pročitati šta prijatelj kaže ili želi. Na ekranu se, takođe može pojaviti onoliko kružića sa Chat Head opcijama koliko hoćete - i više od pet odjednom, a kada tako poželite, jednostavnim izbacivanjem sa ekrana ih možete ugasiti, odnosno skloniti sa displeja.

Na tabletima ćemo ga vidjeti za nekoliko mjeseci, a nove verzije Facebook Homa izlaziće makar jednom mjesečno sa novim i unaprijeđenim funkcijama. Facebook Home pojaviće se u vidu aplikacije za Android telefone već 12. aprila, ali samo za odabrane uređaje.

Facebook Home su podržali mnogi operateri širom svijeta, posebno AT&T iz Amerike, ali i HTC, čiji se direktor uživo uključio u program. Piter Čou je rekao da je ponosan na to što su u HTC-u dobili priliku da prvi implementiraju Facebook Home. Inovacija je u genima obe kompanije i nije čudo što su se pronašle, naglasio je Čou.

HTC First će se pojaviti prvo u AT&T mreži, po cijeni od 99 dolara i u vrijeme lansiranja biće najbrži LTE telefon u toj zemlji. Naručivanje počinje već 4, aprila.

HTC First ima dimenzije ekrana od 4.3 inča, 720p rezoluciju, kameru od pet megapiksela, proširivu memoriju i prilagođeno Android 4.1.2 okruženje sa dubokom Facebook Home integracijom. Hardverski, to je vrlo sposoban telefon, koji pokreće dual-core Qualcomm Snapdragon S4 Plus procesor, sa gigabajtom rama i Adreno 320 grafikom.

HTC je zadužen za izradu telefona i njegov Sense interfejs, koji će na ovom modelu doći u 4.5 verziji, a očekuju se i buduće Sense i Android nadogradnje.

(Marko Čavić, MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS