• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Evropljani slabo “štite” svoje telefone

Više od trećine Evropljana ne štiti svoje mobilne telefone lozinkom, dok 69 odsto priznaje da u telefonima skladišti lične informacije.

 Evropljani slabo “štite” svoje telefone Izvor: MONDO

Mobilni uređaji se sve više upotrebljavaju, ali malo je korisnika svjesno ugroženosti integriteta ličnih podataka ako je kompromitovana bezbjednost njihovog mobilnog uređaja, ili ako je on izgubljen ili ukraden, saopšteno je iz Nortona.

Ukupno 30 odsto anketiranih kažu i da su već bili žrtve neke krađe ili gubitka svog mobilnog telefona, a devet odsto navodi da je doživjelo informatički (sajber) kriminal preko svog mobilnog, prenijeli su francuski elektronski mediji.

U slučaju krađe ili gubitka telefona, kupovina novog uređaja ili privremeno korišćenje drugog telefona koštalo je u prosjeku 122 evra, pokazuje istraživanje. Osim toga, 62 odsto anketiranih kaže da koristi javne tačke za pristup bežičnoj mreži preko Wi-Fi mreže,besplatne ili nezaštićene, da bi se priključilo, iako je više od polovine među njima zabrinuto zbog opasnosti vezanih za njegovo korišćenje, objavio je Norton.

Razlike postoje i u zavisnosti od toga o kojoj se evropskoj zemlji radi, tako da samo 13 odsto Nijemaca i 15 odsto Rusa kažu da se osjećaju bezbjedno kada obavljaju kupovine preko mobilnog, a 32 odsto Poljaka i 24 odsto Italijana, objavila je kompanija.

Istraživanje je obavljeno tokom jula na 4.500 ljudi u devet evropskih zemalja. Poražavajuća činjenica jeste to što na svim pametnim telefonima postoje različiti, već ugrađeni mehanizmi zaštite. Recimo, iPhone ima zaštitu lozinkom sa četiri cifre, dok Android ima tu, kao i zaštitu telefona predefinisanim pokretima, prepoznavanjem lica i druge.

Nedavno samo predstavili i besplatnu antivirus zaštitu, koja ima i opciju zaključavanja telefona lozinkom automatski, nakon određenog perioda (u sekundama ili minutama), o kojoj možete više pročitati OVDJE.

(MONDO – agencije)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS