• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Android je "Trojanski konj", kaže Microsoft!

Nekoliko velikih kompanija, predvođene Microsoftom, pozvalo je Evropsku komisiju da pokrene antimonopolsku istragu protiv kompanije Google.

 Android je "Trojanski konj", kaže Microsoft! Izvor: MONDO

Inicijativa pod nazivom “FairSearch“, koju je pokrenulo 14 kompanija, među kojima su Microsoft, Nokia i Oracle optužila je Google za nezakonito poslovanje.

Prema njihovim tvrdnjama, Google je uslovljavao proizvođače mobilnih telefona, dajući im besplatno operativni sistem Android, jedino pod uslovom da neke od aplikacija, poput YouTube i Maps aplikacije, budu već instalirane na svim Android uređajima.

“Google koristi svoj operativni sistem Android kao trojanskog konja, sa ciljem obmane partnera, sticanja monopola na tržištu mobilnih telefona i kontrole nad podacima klijenata”, izjavio je Tomas Vinže, advokat novoformirane grupacije u Briselu.

Operativni sistem Android ima najveći udeo na svetskom tržištu smartfona, a posle njega sledi iOS platforma. Američka kompanija Google je već pod istragom Evropske komisije zbog dominacije u oblasti internet pretraživača.

A zbog čega je Microsoft nedavno kažnjen?



Android telefoni dolaze sa preinstaliranim Google aplikacijama. Foto: MONDO portal.

Ukoliko se optužbe Microsofta i drugih kompanija potvrde kompanija Google bi mogla biti u velikom problemu. Ipak, ne možemo, a da vas ne podsjetimo da se kompanija Microsoft bavi istim takvim stvarima. U svoj Windows operativni sistem, i pored upozorenja da to ne sme da radi, kompanija je ugrađivala Internet Explorer, zbog čega je imala monopol na tržištu pretraživača i ugrožavala je konkurenciju. Zbog toga je Microsoftu propisana velika novčana kazna, koju će morati da plati odjednom.

Kompanije poput Nokije, recimo korisnicima drugih platformi imaju da ponude dosta novih stvari. Nama su možda najzanimljivije Here mape, koje su jedne od rijetkih besplatnih dostupnih sa glasovnom navigacijom, a da su izuzetnog kvaliteta. Prema nekim portalima Nokijine mape, koje su izgrađene na Navteq tehnologiji su kvalitetnije od Googleovih. Takođe, Nokia Music je odličan servis, za koji se šuška da bi mogao da “debituje” i na Android Platformi (za sada je na Symbianu, MeeGou i Windows Phoneu).

Mogućnost izbora korisnika mora uvijek da postoji, pa se nadamo da će regulatorna tijela i u krajnjem slučaju sudovi zaštititi potrošače i omogućiti im da koriste sve one servise koje žele i to na bilo kojoj platformi.

(MONDO, agencije)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS