• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kada umremo Google će čuvati sjećanje na nas

Vjerovatno sada o tome ne razmišljate, ali šta će biti sa vašim nalozima i podacima na njima, kada vas jednom ne bude?

 Kada umremo Google će čuvati sjećanje na nas Izvor: MONDO

Svakodnevnim korišćenjem interneta gomilaju se nove količine podataka o svakome od nas, koje stvaramo namjerno ili nenamjerno. Svi ti podaci se čuvaju u bazama Google serivsa, poput GMaila, YouTubea, Google Drivea i Google+ . Koristeći ove, ali i sve druge aplikacije na internetu ostavljamo neizbrisiv trag o svome postojanju, baš kao što su to kroz istoriju ostavljali naši preci, životinje i drugi oblici života.

Umjesto fosila, hijeroglifa, glinenih pločica i piramida o nama će se saznavati na osnovu svojevrsnog “digitalnog potpisa” koji ostavljamo na internetu. Jednom, kada podaci ostanu bez svoga vlasnika Google će znati šta dalje sa njima - ali samo ako ste se vi prethodno pobrinuli za to!

Naime, nova Google alatka nazvana Inactive Account Manager, koja se može pronaći u podešavanjima vašeg Google profila, omogućava da odaberete šta će se desiti sa vašim podacima kada vas jednom ne bude.

Neaktivnost naloga se može podesiti na mjesec, tri ili šest mjeseci i na godinu dana, a nakon isteka tog perioda Google će postupiti onako kako ste vi željeli. Vaše podatke će trajno izbrisati ili ih proslijediti rođaku, ženi, djetetu ili nekoj drugoj osobi od povjrerenja, koju ste vi odredili. Google će zadržati lozinke, ali će kompletni podaci korisnika postati vlasništvo odabrane osobe.

Prije nego što pozove odabranu osobu, kako bi joj predala podatke, Google će preko alternativne mejl adrese (koju svi imamo) pokušati da stupi u kontakt sa vlasnikom i ako ne dobije odgovor u određenom periodu, započeti proceduru transfera podataka.

Na taj način Google je zauvijek sačuvao sjećanje na vas (sem ako ne izbrišete sve svoje podatke), a vi se potrudite da podesite kome i nakon kojeg perioda će podaci biti predati… Uradite to OVDJE.

(Marko Čavić, MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS