• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Testirali smo: Novi Facebook chat

Dio novog Facebook Home koncepta je i Chat Heads, unaprijeđeni način korišćenja čet opcija, koji je integrisan u Facebook Messenger.

 Testirali smo: Novi Facebook chat Izvor: MONDO

Kompanija Facebook je novi koncept Android interfejsa, koji telefon preobražava u Facebook uređaj predstavila 4. aprila. Detaljno o Facebook Home aplikaciji možete pročitati OVDJE.

Šta je to Chat Heads

Likovi vaših prijatelja prate vas svuda, na ekranu telefona, u većini aplikacija, zajedno sa informacijama o primljenim porukama, ubačenim slikama ili audio porukama. Krug sa likom prijatelja prikazuje sićušnu ikonicu sa brojem, koji označava koliko je novih poruka ili slika taj kontakt poslao.

Tap na Chat Head otvara više opcija, u oblačiću, gdje možete nastaviti konverzaciju ili samo pročitati šta prijatelj piše. Na ovaj način ne prekidate rad u aplikaciji koja je trenutno aktivna, nego jednostavno odgovorite na poruku ili je samo pročitate i nastavljate rad tamo gdje ste stali.

Na početnom i drugim ekranima se može pojaviti više kružića sa Chat Head prijateljima, a kada poželite, jednostavnim prevlačenjem kružića do znaka “X” na dnu ekrana ih možete skloniti sa displeja. Sljedeći put kad neki od prijatelja pošalje poruku ponovo će se pojaviti Chat Head kružić sa njegovim likom.

Privatnost je zagarantovana, jer Chat Head ne prikazuje sadržaj poruke, samo sliku i informaciju o broju poruka. Tek kada tapnete na lik otvara se plutajući Messenger prozor. Pored Chat Head kruga, kada se otvori poruka, nalazi se i krug sa ikonicom Facebook Messengera, čijim se klikom pokreće FB Messenger aplikacija.

Pozicija Chat Head kružića nije fiksna i možete je povlačiti po lijevoj, odnosno desnoj ivici ekrana gore-dolje i pronaći joj najbolje mjesto, na kojem ne otežava gledanje sadržaja. Nažalost, Chat Heads nije moguće koristiti u svim aplikacijama. Recimo, oblačići nestaju kada ste u Galeriji slika, kada se gleda video, kada igrate igre i još u nekim sistemskim ili instaliranim aplikacijama. Od najvažnijih aplikacija, u kojima se Chat Heads uvek vidi, navešćemo GMail, Internet pretraživač, Forsquare, Facebook, WhatsApp, Viber, muzički plejer, Twitter, Instagram, Play Store, Google Drive, Dropbox i druge.

Ko može da koristi Chat Heads

Za početak, to su korisnici HTC i Samsung telefona, i to modela One, One X, One X+, Galaxy S3, Galaxy S4 i Galaxy Note 2 uređaja.

Chat Heads se ne koristi kao zasebna aplikacija, nego je integrisana u Facebook Messenger i nije ju potrebno dodatno instalirati.


Kako da aktiviram Chat Heads

Potrebno je da ažurirate Facebook i Facebook Messenger apikacije u Play Storu. Ako ste redovno ažurirali obe aplikacije trebaće vam oko 17 MB za prvu i oko 10 MB za drugu aplikaciju, što se prostora za instalaciju tiče.

Kada ažurirate obe aplikacije pokrenite Facebook Messenger i kliknite, pa zadržite prst na nekom od prijatelja sa kojim ste nedavno četovali. Otvoriće se padajuća lista opcija, na kojoj će se, skroz dole, na posljednjem mjestu pojaviti “Pop out Chat Head” opcija. Klik na nju aktivira kružić sa likomk tog prijatelja, koji se pojavljuje na početnom ekanu. Isto uradite za sve prijatelje sa kojima želite da imate Chat Head komunikaciju ili sačekajte da vam stignu nove poruke od njih.

Uživajte u novoj Chat Head komunikaciji, a ako nešto i dalje nije jasno - komentari i MobIT Twitter su mjesta na kojima nas možete naći.

(Marko Čavić, MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS