• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Aplikacija sprječava incest!

Islanđani su dobili Android NFC aplikaciju koja će im pomoći da se ne upuste u ljubavni odnos sa bližim ili daljim rođacima.

 Aplikacija sprječava incest!  Izvor: MONDO

Na Islandu, zemlji od 320.000 stanovnika, gdje su gotovo svi u bližem ili daljem srodstvu, postoji realna opasnost da neko stupi u intimni odnos sa rođakom, zbog čega je izmišljena nova aplikacija za smartfone koja pomaže Islanđanima da izbjegnu slučajni incest.

“Svi znaju za priču o porodičnom okupljanju na kojem sretnete djevojku koja vam se svidi, a za koju se kasnije ispostavi da vam je rođaka u drugom koljenu", kaže Einar Magnuson, grafički dizajner iz Rejkjavika.

Mnogi na ostrvu smatraju da je ovaj novi tehnološki izum odlično rješenje za sprječavanje neželjenih situacija.

"Ljudi će možda pomisliti da je šašavo, ali je aplikacija zaista potrebna", dodaje on.
Primjena Islendiga-App, tj. aplikacije za Islanđane, je moguća samo na Islandu, gdje većina stanovnika potiče od grupe Vikinga koji su se dosjelili na ovo sjeveroatlantsko ostvro u IX vijeku, i gdje postoji baza podataka sa detaljima o genima gotovo svakog Islanđanina.

Aplikacija je djelo tri studenta softvrskog inženjerstva Islandskog univerziteta koji su se sa njom predstavili na “Konkursu za novu kreativnu upotrebu” Islendingaboka, Knjige Islanđana, onlajn baze podataka o stanovnicima i njihovim porodičnim stablima koji sežu unazad 1.200 godina.
Aplikacija funkcioniše tako što dvije osobe međusobno dodirnu svoje telefone iz kojih se čuje alarm u slučaju da su u srodstvu.

Trenutno dostupna samo za Android telefone, koji imaju NFC funkciju, aplikacija je preuzeta blizu 4.000 puta od kada je lansirana početkom mjeseca. Uskoro se očekuje i verzija aplikacije za tablete I smartfone bazirane na iOS sistemu.

(MONDO - agencije)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS