• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Britansko selo uvijek u romingu

Jedno tipično englesko selo iznad La Manša ima specifičan problem: korisnici mobilnih telefona stalno su u romingu!

 Britansko selo uvijek u romingu Izvor: MONDO

Jedini signal koji dobijaju stanovnici tog sela je francuski, a sve zbog toga što se ono nalazi u podnožju stijena, 20 kilometara od francuske obale.

Selo Sent Margarets na stijenama je pravo "čudo prirode" kad je o telekomunikacijama riječ, a mještani su bili prinuđeni da se naviknu na činjenicu da žive u svojevrsnoj "enklavi", prenosi AFP.

"Isključujemo svoje mobilne telefone kada ih ne koristimo i ponovo ih uključujemo kada izađemo iz sela. To nama i nije tako veliki problem, ali je veliki problem za turiste i posjetioce koji obilaze stene", kaže Najdžel Vajdimus, vlasnik lokalnog restorana.

To praktično znači i mogućnost neočekivano većeg telefonskog računa za posjetioce obale koji i ne slute da će im svaki telefonski poziv proći kroz francusku mrežu, ali se osvijeste kada čuju pozdrav automata "Dobrodošli u Francusku", iako se nalaze na britanskim ostrvima.

Da bi se uhvatio lokalni signal, potrebno je popeti se u brda, do crkve gdje se nalazi predajnik, a dok god je broj ljudi koji su pogođeni ovim čudom mali, teško da će se stvari promijeniti nabolje pošto ulaganja u mrežu za samo par stotina ili hiljada domaćinstava nisu isplativa.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS