• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U ringu: Kamere S4, Note 2 i 808 PureView

Znamo da vas zanima koliko kamera na novom Galaxyju S4 zaista može. Uporedili smo je sa kamerom Galaxyja Note 2 i sa PureView kamerom Nokije 808.

 U ringu: Kamere S4, Note 2 i 808 PureView  Izvor: MONDO

Samsung vrlo agresivno reklamira svoj Galaxy S4, a kao jednu od najjačih funkcija navodi upravo kameru rezolucije 13 megapiksela, sa unapređenim softverom. O softverskim mogućnostima kamere pozabavićemo se u testu samog telefona Galaxy S4, dok ćemo se ovdje fokusirati isključivo na sirovu snagu i mogućnosti kamere bez ikakvih dodataka i unapređenja.

Na ovom testu uporedili smo kamere aktuelnih modela. To su Samsung Galaxy S4, Galaxy Note 2 i Nokia 808 PureView. Bez obzira na to šta neko misli o Symbian telefonima, tom OS-u i njegovim mogućnostima, Nokia 808 je proglašena jednim od najboljih foto-telefona ikada i nalazi se u ponudi domaćih operatera. Zbog toga je i u našem testu. Galaxy Note je dobar takmičar, koji će vam pokazati koliko je i da li je kamera na S4 napredovala, jer je svojevremeno i Note 2 bio jedan od najboljih u domenu digitalne fotografije.

Za sve one koji se sada pitaju šta je sa drugim aktuelnim telefonima imamo najavu: veoma sličan test ovome stiže uskoro, a u njemu će kamere ukrstiti BlackBerry Z10, HTC One, Nokia Lumia 920 i Sony Xperia Z. Dakle, sve biser do bisera - zato budite uz MONDO!

Kako smo fotkali i zašto

Prosječan korisnik, iako očekuje najbolje od fotoaparata i kamere ugrađene u telefon, nema naviku da vrši dodatna podešavanja fotografije ili videa i uglavnom koristi automatski mod podešavanja. Zato smo i mi na sva tri modela koristili upravo "Automatic Mode" način fotografisanja, koji je samostalno procijenio šta treba da sredi kako bi fotografija izgledala što bolje.

Dnevni snimci su vrlo slični. Razlike su teško uočljive, mada Nokia PureView tehnologija definitivno hvata najviše sitnih, finih detalja i pravi najmanje šuma, ali noćni snimci su pokazali koliko koja kamera, zapravo, može.

Izabrali smo šarenu, veselu scenu dječjih igračaka, prepunu boja i oblika, koju smo fotografisali sa iste udaljenosti, rukom, pri uobičajenom osvjetljenju koje sijalica sa vlaknom proizvodi. Dakle, fotografisali smo isti motiv u situaciji, koja je primjenjiva kod svakog od nas.

Napravljene su po tri fotografije, sa i bez blica, u rezoluciji od osam megapiksela, od kojih su za svaki model odabrane najbolje. Te slike su kasnije isječene na dijelove veličine 100 odsto, koje možete vidjeti u nastavku i uporediti ih jedne do drugih.

Ovo nije test koji će stručnjaku objasniti detalje o hromatskim aberacijama i rasponu tonova i to nam nije ni bila namjera. Ovaj test treba da vam pokaže ko pravi bolje slike u svakodnevnim uslovima i pri prvom pogledu na iste.
Samsung Galaxy S4 protiv Note 2 uz blic


Evo kako se pokazao Samsung protiv Samsunga prilikom fotografisanja sa blicem. Rezultati su slični, ali je Galaxy S4 napravio kvalitetniju sliku, sa više detalja, sa bojama vjernijim originalu i sa manje razmrljanih prelaza.
Samsung Galaxy S4 protiv Note 2 bez blica


Samsung Galaxy S4 je ponovo pobijedio. Više detalja (pogledajte donji, lijevi ugao sa slovima), manje šuma i fragmenata (neprirodno združenih piksela).
Galaxy S4 protiv Nokije 808 PureView uz blic

Ksenonski blic ugrađen u Nokiju 808 PureView pokazao je na ovom primjeru svoju nadmoć u odnosu na Led blic. Boje su jasnije, prirodnije, fotoaparat je uhvatio više detalja (pogledajte belu mrežicu u pozadini), a slika ukupno izgleda kvalitetnije i jasnije.
PureView i dalje korak ispred...


PureView tehnologija pokazala je sav svoj potencijal prilikom fotografisanja bez blica. Iako je kamera Samsunga Galaxy S4 zabilježila dobru fotku, ona napravljena Nokijom 808 je, ipak, bolja. Ima više detalja, jasnija je, oštrija, sa više kontrasta i vjernijim bojama. Nema razmrljanih prelaza, a vidljivi su i mnogi fini detalji.
PureView ostaje na vrhu

Kamera modela Galaxy S4 definitivno je napredovala u foto modu i preuzima vodeću poziciju među Samsung smartfonima.

Kao što ste imali priliku da vidite, Nokia 808 je još uvijek šampion po pitanju kvalteta fotografija. Prilikom fotografisanja na dnevnom svjetlu Samsung Galaxy Note 2 i S4 su veoma blizu, ali se prednost PureView tehnologije značajno ističe tokom fotografisanja u slabijim uslovima osvjetljenja.

(Marko Čavić, MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS