• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Google slavi rođendan Ele Ficdžerald

Naslovna strana globalnog Internet pretraživača je povodom 96 godina od rođenja Ele Džejn Ficdžerald posvećena džez divi.

 Google slavi rođendan Ele Ficdžerald  Izvor: MONDO

Ela Ficdžerald je bila je jedan od najboljih interpretatora džeza svih vremena, dobitnica 14 Gremi nagrada, Nacionalne medalje za umjetnost koju joj je 1987. godine uručio tadašnji američki predsjednik Ronald Regan, predsjedničke medalje za slobodu...

Rođena 1917. u siromašnoj porodici u Njuport u Virdžiniji, Ela Džejn Ficdžerald se još kao dijete preselila sa majkom u Jonkers, u državi Njujork, gdje je rano počela da pjeva i pleše i to je i više nego uspješno radila skoro šest decenija.

Sa 16 godina je učestvovala na jednom amaterskom konkursu u Harlemu i osvojila prvu nagradu, žiri je odmah uočio njen raspon od tri oktave kao i izvanrednu čistoću glasa.

Postala je vokalna solistkinja i potom vođa orkestra Chick Webb, s kojim je snimila dvadesetak pjesama.

Solo karijeru započela je 1941. godine, u sferama svinga i bi-bapa. Ostvarila je izuzetnu saradnju sa brojnim kolegama pjevačima, između ostalih sa legendom džeza Lujem Armstrongom sa kojim je snimila albume 1956. i 1957. godine.

Udavala se dva puta. Prvi brak iz 1941. sa dilerom droge Benijem Kornegejom je poništen poslije dvije godine, a drugi put se udala 1947. za basistu Reja Brauna kada je usvojila jednu djevojčicu.

Video.

Od posljedica dijabetesa je oslijepila, a 1993. su joj amputirane obje noge. Preminula je na Berveli Hilsu 15. juna 1996. godine.

Društvo pjevača je 1989. ustanovilo nagradu za životno djelo pod nazivom "Ela", čiji je ona bila prvi dobitnik.

Legendarna džez pjevačica je snimila više od 70 albuma koji su širom svijeta pridati u tiražu većem od 40 miliona kopija.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS