• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bil Gejts: iPad korisnici su frustrirani!

Dvije moćne kompanije i dva potpuno različita pristupa tržištu. I konstantna želja jedne da proziva drugu - ovog puta zbog Office paketa.

 Bil Gejts: iPad korisnici su frustrirani! Izvor: MONDO

Kompanije Apple i Microsoft već godinama bore se za korisnike PC tržišta širom svijeta. Sada, kada je PC, prema posljednjim podacima usporio, a tableti ubacili u “turbo brzinu”, i Microsoft je nekako uhvatio priključak na tablet tržištu kojim (još uvijek) dominira voćkasta IT kompanija.

Apple striktno razdvaja PC i tablet tržište ciljajući na dvije potpuno drugačije grupe korisnika, dok Microsoft radi upravo suprotno. Koristeći Windows OS pokušava da napravi simbiozu svih svojih uređaja, kako bi korisnici imali “isto iskustvo korišenja”.

Apple, za sada, ima više uspjeha. Gospodari tablet tržištem, a ni prodaja Mac računara ne ide loše. Tim Kuk, čelnik kompanije Apple, jednom prilikom je, osvrćući se na temu hibridnih tablet-PC uređaja, izjavio da uvijek možemo da povežemo toster i frižider u jedan uređaj, ali da pitanje lakoće upotrebe ostaje otvoreno i dalje.

Iako je Surface prošao daleko skromnije od očekivanja (i kompanije i analitičara, a vjerovatno zbog cijene), posljednji podaci pokazuju da je Microsoft, ipak, napravio proboj na tablet tržištu. I to na Apple račun!

Da li ponesen ovim uspjehom ili čisto onako, da bi čačnuo konkurenta, direktor Microsofta je u intervjuu CNBC mreži rekao da su korisnci iPada frustrirani zbog “lošeg iskustva tokom kucanja na tabletu i nemogućnosti da na pravi način koriste i uređuju dokumenta”. Jasno je da je Gejts mislio na Microsoftov Office paket, koji korisnici Window OS-a mogu da koriste na svim uređajima.

Čini nam se da korisnici iPada i nisu baš toliko nezadovoljni, koliko Bil Gejts misli da jesu. To pokazuju i podaci o prodaji Apple tableta, kao i prodaja aplikacija. Prema posljednjim informacijama, Apple Pages, Keynote i Numbers (pandani Office aplikacijama) su u Top 10 najpopularnijih aplikcija u AppStoru i niko se posebno ne žali.

(Marko Čavić, MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS