• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Google I/O: Impresivna Android statistika!

Počela je godišnja Google I/O konferencija, koju je otvorila prezentacija brojki koje ostvaruje Android OS. A brojke su nevjerovatne!

 Google I/O: Impresivna Android statistika! Izvor: MONDO

Do početka Google I/O 2013 konferencije u cijelom svijetu aktivirano je preko 900 miliona Android uređaja.

U ovu brojku ubrajaju se samo telefoni koji su aktivirani po prvi put, odnosno kada se korisnik prvi put registruje na sistem koristeći Google nalog. U pomenutih 900 miliona ne ulaze telefoni/tableti, koji su refabrikovani i prodati kao novi, kao ni već jednom registrovani telefoni/tableti, koji se registruju sa novom mejl adresom.

Ukoliko se trend aktivacije Android uređaja nastavi ovim tempom, milijardita Android aktivacija očekuje se već za dva do tri mjeseca, umjesto do kraja godine, kako je ranije bilo predviđeno.

Google Play prodavnica, takođe je zabilježila fantastične rezultate. Do početka ovogodišnje konferencije preuzeto je više od 48 milijardi aplikacija, igara i programa, od čega je 2.5 milijardi preuzeto samo prošlog mjeseca.

Ovim tempom 50 milijardi preuzimanja očekuje se krajem sljedećeg mjeseca, dok kompanija Apple upravo očekuje svog dobitnika 10.000 dolara. Ovu novčanu nagradu, zajedno sa slavom dobiće osoba koja preuzme aplikaciju koja zaokruži 50 milijardi preuzimanja.

Galaxy S4 sa stock Androidom!

Kompanija Google počeće kroz svoju Android prodavnicu da prodaje i Samsung Galaxy S4, koji će imati samo čist Android, bez nadogradnji.

Zbogom TouchWiz Samsungovoj kastomizaciji, reče Galaxy S4 i uskoči u Google Play prodavnicu, gde će milioni korisnika oduševljeno pohrliti da ga kupe.

Ako ste i vi među njima sve što treba da uradite jeste da pronađete druga ili rođaka u tuđini ili da sačekate da Google Play u punoj verziji stigne i kod nas.

Samsung Galaxy S4 pojaviće se po ceni od 649 dolara u Americi već 26. juna, a doneće Nexus Android OS iskustvo, zajedno sa otključanim bootloaderom i LTE podrškom. U ponudi će biti verzija od 16 GB interne memorije.

Unaprijeđen i uljepšan Google+



Naravno da je Google za svoju konferenciju spremio i značajno unapređenje za popularnu društvenu mrežu. Google+ je mobilni interfejs doneo i za web korisnike.

Google I/O konferencija bila je pravo mjesto da kompanija objavi najznačajnije unapređenje do sada u vezi sa Google+ društvenom mrežom, koja je u ovom trenutku druga najpopularnija društvena mreža na svijetu.

Interfejs aplikacije Google+ sa Android uređaja pretočena je i u web interfejs, koji ga je uljepšao i dao mu na dinamičnosti. Nove objave i dijeljeni sadržaji pojavljuju se odmah na vrhu ekrana, tako da korisnik ima pregled svih dešavanja, koji zbog tri kolone sadržaja može jednostavno, a brzo da prati.

Uvedene su i automatske heštag oznake, koje će Google+ mreža samostalno ubacivati u postove, a na osnovu njihovih sadržaja i heštagova koje ste prethodno vezivali uz slične ili iste pojmove.

Hangout opcija integrisana je i na Andoid i na iOS platformu, pa možete slati poruke, četovati putem teksta ili video poziva u koji može biti uključen “buljuk” prijatelja, na svim Android i iOS smartfonima i tabletima. Google je predstavio minimalistički Hangout interfejs, dodao nove smajlije, omogućio da vidite kada neko kuca poruku i da čuvate sve Hangout zapise do trenutka kada ih izbrišete.

Ne treba zaboraviti ni prelepe tranzitivne efekte i animacije, koje je Google integrisao kako u Google+ aplikaciju, tako i u web interfejs Google+.

Evo i novih interaktivnih mapa!



Nove Google mape biće dostupne tokom ljeta, imaće interaktivniji interfejs i tješnje će biti povezane sa Google+ servisima.

Kompanija je obezbijedila neke od najzanimljivijih Earth funkcija u novoj Maps verziji, poput “prelijetanja” preko objekata, pregled u svih 360 stepeni, pa čak i zavirivanje u neke od zgrada. Google je unaprijedio i mod navođenja bez glasovne navigacije, prilikom koje se možete prebacivati između prevoza kolima, javnim transportom ili pešačenja.

Google je ponosan na činjenicu što je izbacio suvišne elemente interfejsa, poput traka sa informacijama i na taj način omogućio korisnicima da je sama mapa, u stvari interfejs. Kada se uključe nove Mape, nema više gornje i donje sive linije, samo karta sa učitanim ulicama i POI tačkama (Points Of Interests). Nakon odabira tražene tačke kreira se nova mini-mapa, na kojoj se nalaze preporuke o sličnim tačkama sa ocjenama i kratkim opisom. Što više budete istraživali nove Mape i što više opisa i ocjena budete unosili, softver će učiti o vašim navikama i potrebama i na taj način preporučivati mjesta u vašoj blizini. Pogledajte kako sve funkcioniše u praksi.

(Marko Čavić, MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS