• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Napustili Nokiju i napravili novi smartfon!

Grupa bivših radnika Nokije, koji su dali otkaz zbog odluke kompanije da odustane od operativnog sistema MeeGo, predstavili su svoj smartfon.

 Napustili Nokiju i napravili novi smartfon! Izvor: MONDO

Smartfon kompanije Jolla, koji je u potpunosti intuitivan i nema dugmiće, značajan je kandidat na tržištu smartfona, navedeno je u saopštenju Jolla kompanije.

Ovaj model, koji je do sada samo nazivan Jolla, ima ekran osjetljiv na dodir od 4,5 inča, a u prodaji će se naći u četvrtom tromjesečju, po maloprodajnoj cijeni od 399 evra. Ova kompanija sebe profiliše kao "drugačijeg" proizvođača telefona, a trenutno radi na sopstvenom operativnom sistemu Sailfish, koji će zamijeniti MeeGo.

Kompanija sa Jolla projektom već ima potpisane ugovore sa ST-Ericsson firmom, čiji će je hardver oživjeti, a u igri je i jedan od finskih telekomunikacionih operatora DNA, koji će ponuditi prve Jolla uređaje.

Jolla će imati do sada najbolji multitasking meni, odnosno funkciju, koja omogućava istovremeni rad sa više aplikacija, koje se ne gase, nego prebacuju u pozadinu, dok se koristi druga aplikacija. Takođe, Jolla će vizuelno biti dosta drugačia, a obogatiće je tzv. Ambience UI, koji još uvijek nije u svom konačnom obliku.

Postoje naznake da će neka od sljedećih verzija ovog operativnog sistema donijeti i podršku za sve Android aplikacije, što bi bilo pravo osvježenje na smartfon tržištu.

Ukoliko ste nekada koristili Nokiju N9 ili drugi MeeGo smartfon primijetićete veliku sličnost, kako u samom multitasking meniju, tako i uopšte u korisničkom okruženju. Kada pogledamo sa ove distance, prava je šteta što Nokia nije “izgurala” cijeli MeeGo koncept na mnogo viši nivo...

Pogledajte video koji najavljuje novi Jolla smartfon.

Kakve šanse dajete novom smartfonu i OS-u?

(Marko Čavić, MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS