• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Apple: Toliko moćan da ni porez ne plaća?

Komisija američkog Senata optužila je kompaniju Apple za kolosalnu utaju poreza od nekoliko milijardi dolara.

 Apple: Toliko moćan da ni porez ne plaća? Izvor: MONDO

Članovi komisije smatraju da Apple plaća besmisleno mali porez na profit koji ostvaruje u inostranstvu, prenio je francuski list Figaro. Direktor Applea Tim Kuk odgovorio je na ove optužbe, na saslušanju pred stalnom istražnom komisijom Senata SAD-a, rekavši da Apple plaća sve ono što treba da plati i da nikome ne duguje ništa.

Kompanija za sada odbija sve optužbe podsetivši da je ona otvorila 600.000 radnih mesta u SAD i platila šest milijardi dolara poreza američkom Ministarstvu finansija u 2012. godini.

Utaja poreza, prema navodima Komisije, vršena je zahvaljući razvijenoj mreži ofšor kompanija, a koja se sastoji od tri filijale, sa sjedištem u Irskoj, koje nigde nisu prijavljene. Jedna od filijala u Irskoj prijavila je prihod od 74 milijarde dolara u periodu od četiri godine, a nije platila skoro nikakav porez. U 2011. godini ova filijala imala je prihod od 22 milijarde dolara, a platila je samo 10 miliona dolara poreza po stopi od 0,05 odsto.

“Želimo da ukažemo na Apple-ovu taktiku za utaju poreza da bi američke radničke porodice koje plaćaju poreze znale da zbog ovih rupa u zakonu njihov poreski teret postaje sve veći i da zato raste federalni deficit”, izjavio je senator iz redova demokrata Karl Levin.

Apple, prema tvrđenju Levina, u inostranstvu tajno čuva u kešu 102 do 145 milijardi dolara na koje ne plaća ni cent poreza.

Levin je ocijenio i da će se posljedice osetiti širom Evrope kada se sazna da Irska ne primenjuje sopstveni poreski zakon i da sa Appleom ima dogovor o poreskoj stopi od dva odsto, umjesto 12 odsto, koliki je porez u ovoj zemlji.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS