• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prozori progovorili! Šta li će nam ispričati?

Iako im namjena još uvijek nije precizno definisana, pričajući prozori više ne pripadaju budućnosti.

 Prozori progovorili! Šta li će nam ispričati? Izvor: MONDO

Kompanija Sky predstavila je funkcionalni pričajući prozor, koji, zapravo i ne govori, ali slušaocu šalje poruku preko posebne vrste radiotalasa.

SkyGo transmiter prikačen je za prozor i za sada je još uvijek prilično velikih dimenzija (radi se na smanjivanju), koji putem nečujnih vibracija visoke frekfencije do mozga šalje savršeno razumljive audio poruke. Slušalac, do kojeg se poruka šalje, ne mora čak ni biti naslonjen na prozor, dovoljno je da je u blizini istog i mozak će ove frekfencije razumjeti i u glavi ih reprodukovati kao razumljivu audio poruku.

Bone Conduction, kako se prozor i tehnologija zovu, stvaraju vibracije kratkog dometa, pa nema bojazni da će neko, osim najbližeg slušaoca poruku čuti. Kada malo bolje razmislimo, pošto se prozor, između ostalog, pravi s namjerom da unaprijedi industriju oglašavanja onda i nije važno koliko će slušalaca čuti poruku.

Industrija oglašavanja je najgasnija i što prije želi da pričajući prozor prigrabi za sebe, što možda i nije najsrećnija novost za sve nas - oh, ne, još reklama! - izumtelji ga testiraju i prilagođavaju i kao jednu od pomoći ljudima sa oštećenim sluhom i gluvima, ali i za vojnu upotrebu.

Jedno je sigurno: Sky će debelo naplatiti ovaj svoj pronalazak! Da li biste vi voljeli da čujete jedan ovakav prozor u svom busu ili tramvaju?

(Marko Čavić, MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS