• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Je li to kamera ili telefon: Nokia Lumia 1020

Najmoćniji smartfon, kada je u pitanju fotografisanje i snimanje videa, predstavljen je pompezno u Njujorku.

 Je li to kamera ili telefon: Nokia Lumia 1020 Izvor: MONDO

Iako su mnogi, na osnovu procurelih informacija mislili da neće izazvati bog zna kakve reakcije, Lumia 1020 privukla je ogromnu pažnju. Istina je da nije donijela revulucionaran hardver u Windows Phone okruženje. Istina je da je dizajnirana kao i najmanje pet Lumia uređaja prije nje, a istina je i da smo već imali priliku da koristimo 41 MPix PureView tehnologiju.

Ali...

Nokia je PureView spljoštila i ubacila u (mnogima i dalje privlačno) Lumia unibodi kućište, a Windows Phone je dodatno podmazan sa nešto jačim hardverom i boljim displejom. Pohvale za novi Nokijin smartfon stižu sa svih strana i jasno je da će Nokia nastaviti sigurnije da korača do sljedećeg, možda revolucionarnijeg modela.

Nokia Lumia 1020 pojaviće se do kraja jula na najznačajnijim tržištima, a ubrzo zatim i u cijelom svijetu. Zahvljujući tome kompanija će se lakše nametnuti korisnicima, jer Galaxy S4 Zoom još uvijek nije na tržištu, a novi iPhone nećemo videti makar do septembra.

Ovo je Nokia Lumia 1020 ukratko:
Mreže: pentabend GSM, kvadbend UMTS i LTE 1, 3, 7, 8, 20 LTE Cat 3
Dimenzije i težina: 130 x 71 x 10 mm, 158 g
Displej: 4.5 inča, 16 miliona boja u WXGA rezoluciji (768 x 1.280), ClearBlack AMOLED kapacitivni touchscreen sa PureMotion HD+ tehnologijom, novo 2.5D oblikovano (zakrivljeno) Gorilla glass 3 staklo i Super osetljiva tehnologija za dodir
Čipset: 1.5 GHz dualkor Krait procesor, Adreno 225 GPU, 2 GB RAM-a
OS: Windows Phone 8
Memorija: 32 ili 64 GB interne memorije
Foto kamera: 41 MPix sa šest staklenih dijelova (ZEISS sočiva), OIS stabilizacija, 3x optički zoom, Ksenonski i Led blic (za video)
Video kamera: 1.080p Full HD zapis sa 30 fps, dva Rich Recording mikrofona, 1.2 MPix prednja kamera za 720p snimanje/pozive
Povezivanje: dualbend Wi-Fi a/b/g/n, stereo Bluetooth 3.0, microUSB, GPS sa A-GPS i GLONASS podrškom, HERE Drive+ besplatna glasovna navigacija, 3.5 mm audio i NFC
Baterija: 2.000 mAh
Dodatno: Nokijina ekskluzivna Pro Camera aplikacija i FM Radio
Oprema: Snap-on držač za telefon sa dodatnom 1.020 mAh baterijom i ulazom za tripod, Snap-on Qi maska za bežično punjenje.

Nokia ponovo ima najmoćniji smartfon u oblasti digitalne fotgrafije, a prethodni, 808 PureView glatko je pobijedio sve konkurente sa tržišta, uključujući tu i Samsung Galaxy S4 i Sony Xperia Z modele . Nova generacija PureView optike, zasnovana na ZEISS ekspertizi garantuje još bolje rezultate i prilikom fotografisanja i tokom snimanja Full HD videa. PureView kamera na Nokiji Lumiji 1020 ima 41 MPix koje isporučuje, za standarde smartfona, ogroman 1/1.5" BSI senzor, koji je nešto manji od onoga u modelu 808 PureView, koji je imao 1/1.2". Zahvaljujući usavršenoj optici, poboljšanoj tehnologiji i novim aplikacijama Lumia 1020 po kvalitetu pobeđuje i stariji Symbian model.

Aplikacija za lakše i kvalitetnije fotkanje


Nokia Pro Camera app je nešto potpuno novo u svijetu digitalne fotografije i pomoći će Nokiji da se dodatno izdvoji od konkurencije. Aplikacija ne samo da olakšava korišćenje opcija kamere, nego i običnim korisnicima na rasolaganje stavlja sve napredne i do sada malo korišćene opcije da ih intenzivno koriste, a sve u par klikova i sa prikazom kadra, odmah prilikom podešavanja.

Šta kažu stručnjaci iz IT svijeta

Nokia se potrudila da najvećim svetskim portalima već dostavi završene uređaje na test, pa su stigle i prve reakcije. Ako vam kažemo da niko, ali baš niko nije zamjerio stariji hardver ili to što nije kvadkor uređaj i da su svi nahvalili telefon, onako, baš nahvalili, vjerovatno nam nećete vjerovati. Ipak, pročitajte zašto su upravo tako reagovali u portalima The Verge, BGR, GSMArena, TechCrunch, CNET, BBC, Gizmodo, Engadget, Slash Gear, TechRadar, Pocket Lint, IGN i drugim na OVOM linku.

Reklo bi se da je Nokia ponovo u igri, šta vi mislite o Lumiji 1020?

(Marko Čavić, MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS