• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Twitter u borbi protiv rasizma i mržnje

Mikroblog protjeruje tvitove i korisnike koji vrijeđaju druge korisnike Twittera ili pozivaju na rasizam i mržnju.

 Twitter u borbi protiv rasizma i mržnje Izvor: MONDO

Društvena mreža Twitter dostavila je francuskim vlastima informaciju koja bi mogla da pomogne u otkrivanju autora niza rasističkih i antisemitskih komentara, i pristala da sarađuje sa jevrejskom studentskom grupom u borbi protiv govora mržnje.

Predsjednik Unije jevrejskih studenata Francuske rekao je da je ta organizacija, poznata kao UEJF, povukla tužbu od 50 miliona dolara protiv Twitter Inc. sa sjedištem u San Francisku, koja je ranije podnijeta kako bi se na kompaniju izvršio pritisak da "okonča nemar Twittera", kada je riječ o govoru mržnje na toj mreži.

"Očekujemo da Twitter poštuje zakone naše zemlje. Propagiranje rasne i antisemitske mržnje je u suprotnosti sa francuskim zakonima", rekao je u telefonskom intervjuu Džonatan Hajoun.

Politika društvene mreže Twitter podrazumijeva da međunarodni korisnici poštuju lokalne zakone koji se tiču оnline ophođenja i izražavanja, kao i "slobodnog stila" na društvenim mrežama, koje je zakon EU nekada zabranjivao.

Na primjer, Njemačka zabranjuje upotrebu simbola i slogana povezanih s nacizmom, kao što su "svastika" ili fraza "Heil Hitler", podsjetio je AP.

Francuski zakon zabranjuje bilo koju vrstu diskriminacije na etničkoj, nacionalnoj, rasnoj ili religijskoj osnovi - još od 1881. godine. Ova zabrana se od 2004. godine odnosi i na Internet.

(Marko Čavić, MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS