• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Torente brišu sa Googla

Vlasnici autorskih prava od početka 2013. zatražili su skidanje više od 100 miliona URL linkova sa najpopularnijeg internet pretraživača Google.

 Torente brišu sa Googla Izvor: MONDO

Sabiranjem stavki iz sedmičnih izvještaja dolazi se do podatka da je od januara 2013. godine zatraženo skidanje 105.300.000 linkova, što znači da se u prosjeku u toku jednog mjeseca skine oko 15 miliona URL-ova.

Poređenja radi, broj skinutih linkova je već u ovom trenutku dvostruko veći nego ukupan broj skinutih linkova za cijelu 2012. godinu. Najviše linkova je skinuto sa alata za pretraživanje file-hosting servisa - stranice FilesTube, nakon čega slijede stranice Torrentz.eu i file-hosting servisa Rapidgator. Popularna stranica Piratebay ne nalazi se ni u prvih dvadeset, uglavnom zbog česte promjene imena domena.

Zahtjev za skidanjem stranica najčešće je dolazio od predstavnika američke muzičke industrije, konkretno od organizacije RIAA, koja je od početka bilježenja podataka zatražila skidanje 26 miliona URL-a, a od nedavno, nezadovoljna postignutim rezultatima, traži i skidanje cijelih domena.

(Tanjug/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS