• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da li je i vaša lozinka ime kućnog ljubimca?

Svaki šesti ispitanik u najnovijem istraživanju Google Apps koristi ime svog kućnog ljubimca kao lozniku!

 Da li je i vaša lozinka ime kućnog ljubimca? Izvor: MONDO

Istraživanje sprovedeno u Velikoj Britaniji, u kojem je učestvovalo preko 2.000 ljudi, potvrdilo je da korisnici još uvijek nisu svjesni rizika kojem se izlažu birajući za svoje naloge lozinke koje su vrlo "providne". Iako je polovina ispitanika potvrdila da poznaje makar jednu osobu čiji je nalog bio hakovan, čak 17 odsto njih koristi ime kućnog ljubimca kao lozinku svojih onlajn naloga.

Oko deset odsto korisnika lozinku je "krstilo" imenom djeteta, devet odsto datumom rođenja najbližeg člana porodice ili rođaka, a osam odsto imenom člana porodice.

Password je i dalje izbor tri odsto korisnika, a popularna lozinka je i datum vjenčanja ili rođenja djeteta.

Žene su lakovjernije, pokazalo je ovo istraživanje, pa će svoju lozinku sa drugima podijeliti čak dvije trećine ispitanica, najvjerovatnije sa djecom. Provaljivanje u nalog sadašnjeg ili bivšeg partnera pogađanjem lozinke je, takođe, vrlo popularna disciplina među Britancima, kojom se služi nešto manje od 17 odsto ispitanika. Isti je slučaj sa upadom u nalog kolege ili saradnika na poslu.

Tri odsto ispitanika okačilo je svoje lozinke na radni sto u kući ili kancelariji, a polovina lozinku/e ima zapisanu/e u rokovniku ili svesci, na vidnom mjestu. Svaki peti Britanac ostavlja računar nakon rada bez odjave svojih naloga, a to je iskoristio svaki sedmi Britanac, da na taj način istraži dešavanja u životu svog partnera ili kolege.

Istraživanje je obavio Google Apps u čijem se zaključku kaže da ljudi još uvijek nisu svjesni rizika kojem se izlažu ostavljajući sve svoje podatke hakerima ili znatiželjnicima "na izvol'te". Iako je većina ispitanika čula za hakerske napade to ih ne brine i većina se nada da se takva situacija "neće desiti baš njima".

Kako ste se vi zaštitili od upada neželjenih gostiju na vaše naloge, nadamo se da niste imenom svog kućnog ljubimca?

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS