• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Obama se umiješao u Apple-Samsung slučaj

Administracija američkog predsjednika uložila veto na zabranu uvoza i prodaju nekih Apple uređaja, donijetu zbog povrede patentnih prava Samsunga!

 Obama se umiješao u Apple-Samsung slučaj Izvor: MONDO

U junu 2013. godine, pred američkim sudom je Samsungu potvrđena povreda patentnih prava, zbog kojih je tužio kompaniju Apple pred Trgovinskom komisijom (ITC). Američko tijelo presudilo je da su iPhone 4 i iPad 2 sa 3G vezom povrijedili patentna CDMA prava, koja je licencirao Samsung.

Pod izgovorom zaštite američke ekonomije i napretka američkog društva, administracija američkog predsjednika Baraka Obame predložila je stavljanje veta, sa kojim je prethodno upoznat i američki predsjednik, na odluku zabrane prodaje pomenutih uređaja, ali i nastavak postupka pred američkim sudskim organima.

Na kraju je veto Baraka Obame i stigao, a Apple je odluku, kako prenosi Wall Street Journal, dočekao aplauzom. "Aplaudiramo ovoj odluci američke Administracije, koja štiti inovacije, kao i zbog toga što se uključila u ovaj slučaj". Sa druge strane Samsung je izdao saopštenje u kojem duboko žali zbog "poništene" pravedne odluke suda, koja je pokazala da Samsung na pravi način razvija svoje inovacije, kao i zbog nepravednog veta, koje će cijeli slučaj vratiti korak unazad.

Zanimljivo je inače to što se pomenuta dva uređaja vrlo slabo prodaju u Americi, jer su na tržište nakon njih stigle makar dvije nove generacije boljih uređaja. iPhone 4 odavno se nudi besplatno uz dvogodišnji ugovor, dok se iPad 2 sa 3G vezom više gotovo i ne prodaje.

Miješanje Administracije u slučaj ovog tipa nije zabilježen još od 1987. godine, a predstavnici američkog predsjednika u obrazloženju odluke naveli su da bi zabranu prodaje i uvoza IT uređaja trebalo presuđivati samo izvan "esencijalnih patenata", od koji svi imaju dobro, a kao što je to ovde slučaj.

U saopštenju Administracije se, takođe, navodi da je odluka o vetu donijeta na osnovu konsultacija stručnjaka, agencija, procjene ekonomske situacije i "pojedinaca".

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS