• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

iPhone potroši više struje od frižidera!

Iako se proizvođači IT uređaja i telefona hvale "zelenim" sertifikatima, stvarnost je drugačija i energija koju oni potroše neprestano raste!

 iPhone potroši više struje od frižidera! Izvor: MONDO

Prema posljednjem istraživanju, enegetski efikasan frižider A razreda sa potrošenih 322 kWh godišnje troši manje struje od iPhona, koji potroši oko 388 kWh struje! Ovo je izračunato na osnovu prosječne korisničke potrošnje komunikaciono-informacionih usluga u Americi (a na drugim tržištima je potrošnja možda čak i veća) na iPhone uređaju.

Proračun uključuje oko 1.58 GB podataka prenijetih preko iPhona mjesečno, što je oko 19 GB godišnje. Za prenos svakog GB iPhone potroši oko 19 kWh, što znači da prosječan iPhone korisnik potroši samo na prenos podataka godišnje 19 x 19 kWh = 361 kWh struje! Za ostvarivanje konekcije potroši se još 23.4 kWh, a za punjenje oko 3,5 kWh. To povećava konačnu brojku na oko 388 kWh potrošene struje prosječnog iPhona godišnje, samo za navedene operacije.

Najnovije istraživanje Instituta Breakthrough pokazuje da Informaciono-komunikaciona industrja troši više od 10 odsto ukupne svjetske energije, po grubim procjenama, koje ne mogu biti manje. U brojkama, to je oko 1.500 TWh godišnje (teravat časova struje)! Ovoliko struje proizvedu godišnje Njemačka i Japan, a istu količinu struje potrošila je cijela planeta 1985. godine! Već sada trošimo 50 odsto više struje da bismo pokretali bitove i bajtove, nego što potroši cijela svjetska avio industrija!



Informaciona industrija najviše se oslanja na energiju koja se dobija iz uglja i koja se crpi konstantno, jer se informacione tehnlogije, a posebno one bazirane na Cloud tehnologiji, nikada ne gase i moraju imati konstantne izvore snabdijevanja, bez ijedne sekunde prekida.

Brajan Volš, novinar rubrike posvećene nauci, magazina Time, navodi da već sada imamo gigantski oblak informacija, koji će postajati sve veći i proždrljiviji, a ono što nam pod hitno treba jesu novi izvori energije, koji će biti istovremeno čistiji i obnovljivi u brzom roku. Sadašnji izvori energije zahtjevaju postepeno obnavljanje prirodnih resursa (ugalj, nafta), koji traju stotinama godina, a sa druge strane proizvode ogromnu količinu otpadnih gasova i otpada.

Prema Greenpeace studiji za 2012. godinu najgori potrošači energije, koji nemaju transparentne izvještaje o potrošnji i čistoj energiji su Apple, Yahoo, Amazon i Microsoft, dok je Nokia jedna od najboljih kompanija u toj oblasti.

Google, recimo, za svoje poslovanje koristi oko 34 odsto čiste, brzo obnovljive energije, dok Apple za svoje data centre navodi da koristi 100 odsto takve energije. Facebook svoja data postrojenja seli u hladne krajeve planete gdje prirodnim strujanjem vazduha, vetrom i hladnoćom nastoji da ohladi svoje servere, umjesto da za to koristi struju, a slično planiraju ili su već realizovali i Google, Dell, HP i Rockspace Hosting iz Amerike.

(Marko Čavić, MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS