• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Oppo Gangnam Style: Kinez pametnjaković!

Na naše "obale", tradicionalno siromašne egzotičnim IT "voćem", ali bogate piratima i tehnologijom, pristao je brod iz dalekih kineskih luka...

  Oppo Gangnam Style: Kinez pametnjaković! Izvor: MONDO

Kineski brod donio nam je OPPO telefone, pametne gedžete proizvedene od strane kompanije koja je apsolutno nepoznata na ovim prostorima, da ne kažemo, obalama. OPPO je "big deal" u Kini i od nedavno u Americi, na čijem tržištu se nametnuo premijum Blu-Ray plejerima i od nedavno, mobilnim smarfonima koji glatko pariraju najvećim imenima u ovoj industriji.

Find 5 je flagship Android smartfon kompanije OPPO, uređaj koji karakterišu superiorna izrada, odlične performanse i više nego pristojna cijena od oko 400 evra za model sa 16 GB. Poređenja radi, Sony Xperia Z, telefon identičnih performansi, ali sa ekranom koji ima mnogo lošije uglove gledanja, košta 250 evra ili više u slobodnoj prodaji (govorimo o zvaničnim cijenama, ne onim sa sivog tržišta).

Kada kažemo da OPPO Find 5 ima jedan od najboljih ekrana među svojim flagship kolegama, ni malo ne pretjerujemo. Predivni 5-inčni IPS panel u 1080p rezoluciji, sa gustinom piksela od 441 ppi, prekriven Gorilla Glass 2 zaštitnim staklom, ima perfektan kontrast, "Samsungoliko" zasićene boje i odlične uglove gledanja. Kada smo ga prvi put upalili i ugledali veselo dizajniran, šareni home screen, poželjeli smo da ga oližemo, što je po pokojnom Stivu Džobsu siguran pokazatelj da određeni uređaj ima dobru tržišnu budućnost :)

Unutrašnjošću ovog smartfona dominira Qualcomm Snapdragon S4Pro SoC (Silicon-on-chip) sa Quad-core Krait CPU-om na 1.5 GHz i Adreno 320 grafikom, što ga čini apsolutno idealnim za igranje i najzahtijevnijih igara: "jeftinije" zadatke tipa surfa i multimedije ovaj telefon odrađuje rutinski glatko i sa minimumom snage. Sve to začinjava solidnih  2 GB RAM-a, što je flagship standard za ovu godinu. Uređaj posjeduje A-GPS, Glonass, NFC, DLNA i druge uobičajene stvarčice nalik na Wi-Fi 802.11 b/g/n i Bluetooth 4.0, što ga i sa strane komunikacija stavlja u prvi kvalitativni red. Na žalost zapadne publike, ali na potpunu indiferentnost domaćih kupaca, LTE opcija ne postoji.

Što se tiče kamere, u pitanju je 13 MP autofokus model sa LED flashom, koja pravi slike prosječnog kvaliteta za tu klasu uređaja. Softver za kameru je prilično siromašan, tako da se upotreba neke alternativne cam aplikacije nameće kao imperativ. Srećom, Google Play market ih je pun, a većina je besplatna. Prednja kamera posjeduje senzor od 1.9 Mpix, savršeno pogodan za video čet. Posljednja bitna tehnička karakteristika jeste baterija od 2.500 mAh, koja će "normalnom korisniku" potrajati čitav dan.

OPPO Find 5 ima dvije mane vrijedne pomena: uređaj nema Micro SD slot, niti korisnik može samostalno da zamijeni bateriju. Druga mana nije toliko bitna kao prva, jer se Anroidi od verzije 4+ nikada ne baguju na način koji samo čupanje baterije može da sanira (OPPO Find dolazi sa verzijom 4.1.1, a najavljen je apdejt na 4.2). Kapacitet od 16 GB, sa druge strane, može da predstavlja problem korisniku koji bi svoj novi, lijepi i moćni uređaj poželio da do balčaka napuni filmovima, muzikom i igrama.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS