• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Windows 8 osjetljiv na napade

Njemačka državna tehnološka agencija otkriva zanimljive podatke o osjetljivosti Windowsa 8 na sajber pretnje.

 Windows 8 osjetljiv na napade Izvor: MONDO

Nove bezbjednosne tehnologije u kompjuterima opremljenim operativnim sistemom Windows 8 povećavaju osjetljivost ovih računara na sajber napade, uključujući sabotažu, saopštila je njemačka državna tehnološka agencija.

Njemačka Federalna kancelarija za informatičku bezbjednost, BSI, saopštila je da državne službe i važni infrastrukturni operatori treba da obrate posebnu pažnju zbog ovog rizika. BSI navodi da je problem u korišćenju kompjuterskog čipa TPM 2.0, koji je ugrađen u kompjutere koji koriste Windows 8 OS. Ovaj čip dizajniran je sa ciljem da bolje zaštiti računare kroz interakciju sa raznim bezbjednosnim aplikacijama.

U izvještaju se navodi da zajednička implementacija Windowsa 8 i ovog čipa dovodi do "gubitka kontrole" nad operativnim sistemom i hardverom, ali nije precizirano pod kojim okolnostima to može da se dogodi. BSI pruža tehnološke i bezbednosne savete njemačkim državnim službama i javnosti.

"Treće strane mogu da iskoriste nove mehanizme za sabotaže. Treba obratiti pažnju na ove rizike", naglašava se u saopštenju.

Microsoft je odbio da komentariše navode BSI-ja, ali je saopštio da proizvođači kompjutera mogu da isključe TPM tehnologiju u računarima koje šalju u prodaju.

TPM je djelo neprofitne organizacije "Trastid kompjuting grup", koja ima podršku tehnoloških kompanija, među kojima su i IBM, HP i Microsoft.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS