• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Google i Microsoft tuže američku vladu!

Kompanija Microsoft zajedno će sa konkurentskom kompanijom Google pokrenuti sudski postupak protiv američke vlade, zbog obmanjivanja korisnika.

 Google i Microsoft tuže američku vladu! Izvor: MONDO

Dvije kompanije su donijele nedavno ovakvu odluku, pošto su propali pregovori o objavljivanju podataka o zahtjevima američkih obavještajnih službi za uvidom u podatke korisnika Interneta.

Kompanije su bezuspješno pregovarale i o objavljivanju sudskih naloga, koje su na osnovu Zakona o stranim bezbjednosnim službama i nadzoru (FISA), američke vlasti zatražile kako bi dobile uvid u podatke o korisnicima Interneta.

Kako podsjeća agencija Frans pres, Microsoft i Google su tužili američku vladu saveznom sudu u junu, zahtijevajući pravo na objavu informacija o nadzoru korisnika stranih mreža Internerta.

Microsoft i Googlu su u šest navrata produžavali rok vladi da odgovori na njihov pravni korak, ali "pregovori su se neuspješno završili", objavio je na svom blogu glavni pravni savjetnik Microsofta Bred Smit.

Dvije kompanije su u zajedničkom saopštenju navele da traže pravo na objavljivanje "svih informacija" o sudskim nalozima izdatim na osnovu zakona FISA-e kako bi bili transparentniji prema svojim korisnicima.

"Microsoft i Google su često na distanci jedan od drugog... ali sada smo se udružili. Smatramo, da na osnovu američkog ustava imamo pravo da podijelimo informacije sa širom javnošću", dodao je je Smit.

Internet giganti iz Silikonske doline smatraju da imaju pravo da svojim korisnicima daju na uvid podatke o informacijima koje traži vlada pozivajući se se na Prvi amandman američkog Ustava. Šef 16 američkih obavještajnih agencija Džejms Klaper obavezao se pre dva dana da će svake godine objavljivati izvještaj o aktivnostima koje se tiču nadzora komunikacija, ali Bred Smit tu inicijativu smatra nedovoljnom i traži podrobnije informacije, kao što je broj naloga za uvid u elektronsku poštu korisnika kao i kontekst i motiv naloga.

Smit je, takođe, ocijenio da objavljivanje informacija o vladinim nalozima neće ugroziti nacionalnu bezbjednost i pošto su pregovori propali, poručio: "Idemo na sud".

Prije nego što je Edvard Snouden obavijestio svjetsku javnost o razmjerama špijuniranja američke Nacionalne bezbjednosne agencije (NSA), nalozi FISA su bili pod takvom oznakom tajnosti da je Microsoftu, Googlu ili drugim kompanijama bilo zabranjeno da u javnosti pominju da su uopšte primali sudske naloge.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS