• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Google preko Chroma "ruši" Windows?

Na petogodišnjicu izdavanja pretraživača Chrome, kompanija Google je najavila nove Chrome Apps aplikacije, koje su bolje, brojnije i pametnije.

 Google preko Chroma "ruši" Windows? Izvor: MONDO

Zajedno sa predstavljanjem Chrome OS operativnog sistema, koji je okrenut internetu i nalazi se na povoljnim Google računarima, lansirana je i Chrome Apps platforma, koja je od 6. septembra korisnicima na raspolaganju "u pravom smislu te riječi".

Google će sa svojim Chrome OS-om i Apps platformom pokušati da izgradi takav ekosistem, koji će se, zasnovan na pravim, korisnicima potrebnim i kvalitetnim aplikacijama, nametne kao dostojna zamjena za Windows ili OS X operativne sisteme.

Sa novom verzijom Chrome Apps zaista izgleda i ponaša se poput osnovnih aplikacija, koje se mogu pronaći i koristiti na konkurentskim platformama. Chrome Apps jesu izrađene pomoću veb tehnologija, ali istovremeno i pomoću specifičnih Chrome algoritama, koji omogućavaju nove funkcije.

Iako Chrome Apps neće raditi bez Chrome pretraživača, aplikacije će raditi i izvan njegovog prozora, moći će da se koriste bez internet konekcije, automatski sinhronizuju, pristupaju GPU i CPU resursima, memoriji, hard disku, konekcijama, Bluetooth vezi itd.

Chrome Apps su trenutno dostupne preko Chrome pretraživača za Windows i Chrome pretraživača za Chromebook računare. Mac korisnici će ih dobiti, takođe preko Chroma, za šest nedjelja od 6. septembra.

Za sada postoji oko 50 Chrome Apps aplikacija, ali se neka velika imena iz svijeta razvoja softvera već bave dizajniranjem svojih rješenja. Google je najavio i podršku za mobilne operativne sisteme, koja će uslijediti pošto se dovoljno razvije desktop verzija Chrome Apps.

(M: Čavić - MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS