• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Iskorišćene baterije kao punjač smartfona?

Da li znate da svaka iskorišćena baterija sadrži još najmanje 400 mAh snage u sebi, što je četvrtina kapaciteta prosječne smartfon baterije danas?

 Iskorišćene baterije kao punjač smartfona? Izvor: MONDO

Elektronski otpad je sve veći problem modernog čovječanstva, jer, sem što veliki broj uređaja još uvijek sadrži gomilu štetnih po ljudsko zdravlje materijala i supstanci, taj otpad gomila se ogromnom brziom, koja praktično ne može da se izmjeri.

Baterije, alkalne i one obične su posebno problematične, jer su potencijalna opasnost i po zdravlje i po sigurnost ljudi, pa je njihovo odlaganje nakon upotrebe posebno propisano.

Kako bi stanovnicima Tajlanda skrenula pažnju na sve veći problem sa odlaganjem i reciklažom baterija tamošnja kompanija, koja se bavi proizvodnjom mleka od soje, investirala je u društveno koristan projekat, koji bi trebalo da podigne nivo svijesti Tajlanđanja o iskoristivosti starih baterija i njihovoj reciklaži.

Od 1.500 iskorišćenih baterija napravljen je zid, koji je dio projekta "Potrošene baterije za ispražnjene baterije" kao svojevrsni džinovski punjač za mobilne telefone.

Prema istraživanjima, svaka potrošena baterija sadrži još najmanje 400 mAh snage, koja je preko ovog zida korisnicima koji su punili baterije smartfona obezbijedila još preko 3.320 sati razgovora.

Sve prikupljene baterije su adekvatno iskorišćene, a potom i reciklirane.

(Marko Čavić, MONDO, Foto: MONDO portal)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS