• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mobilni uređaji sa najvećim displejima

Ako ste u potrazi za uređajem koji ne spada ni u kategoriju smartfona, ali ni u grupu tableta, pogledajte našu listu.

 Mobilni uređaji sa najvećim displejima Izvor: MONDO

Bez obzira na to što se uređajima sa dijagonalom displeja većom od pet inča teško upravlja jednom rukom oni su sve popularniji, kako u svijetu, tako i kod nas. Zbog toga sve veći broj proizvođača telefona i tableta sve češće prihvata fablet kategoriju, odnosno uređaje koji su negdje između te dvije vrste gedžeta, pa ih neki zovu i hibridnim uređajima.

Prevedeno u "našu mjeru" pet inča je tačno 12.7 centimetara (znamo da vas to jako zanima).

U nastavku vam predstavljamo najzanimljivije fablete, za koje odmah treba da znate da su, uglavnom skupi i pripadaju premijum segmentu ponude, s izuzetkom Samsunga, koji i u tom segmentu ima jeftinije uređaje.


Idealan za gledanje video snimaka!

HTC One Max
Jedini fablet predstavnik tajvanskog proizvođača odlikuje se metalnim kućištem i skenerom otiska prsta. Dijagonala displeja je 5.9 inča, što u centimetrima iznosi 14.99, gotovo 15. Predstavljen je 14. oktobra, u prodaji će biti do kraja istog mjeseca, ali cijena nije najavljena. Uređaj prvi put donosi HTC Sense 5.5 interfejs i unapređenu funkcionalnost kamere, ali je Beats Audio podrška izostala.

Samsung Galaxy Note 3
Poboljšane funkcije S Pen olovke i veći ekran optimizovan za istovremeni rad na više otvorenih prozora, pored unapređenog hardvera glavne su odlike modela treće Note generacije. Samsung Galaxy Note 3 opremljen je širim (5,7 inča, 14. 48 cm) Super AMOLED ekranom sa full HD rezolucijom, koji je istovremeno ugrađen u tanje (8,3 mm) i lakše (168 g) kućište od Nota 2, sa snažnijom i dugotrajnijom baterijom (3.200 mAh). Kako je istovremeno opremljen zadnjom kamerom od 13 megapiksela sa funkcijom Smart Stabilization i LED blicem visokog CRI, Samsung Galaxy Note 3 omogućava korisnicima, čak i u uslovima slabe osvijetljenosti, da naprave kvalitetne fotke. Ugradnjom RAM memorije od 3 GB, Galaxy Note 3 takođe donosi i brže i snažnije performanse, što se u svakodnevnom radu i te kako osjeti.


Sony Xperia Z1
Sonyjev vodootporni pametni telefon kombinuje sve najbolje od Sonyjeve tehnologije i zabave. Elegantan, 5-inčni Xperia Z1 je najnoviji dodatak Sonyjevoj Z seriji i prvi put donosi neke Sonyjeve svjetski priznate i poznate tehnologije na pametni telefon - uključujući i Sonyjevu kameru. Xperia Z1 ima Sonyjev G širokougaoni objektiv sa 27 mm širokim uglom i otvorom blende od F 2,0 za više svjetla, kao i po mjeri izrađen veliki 1/2,3-inčni Exmor RS CMOS senzor slike sa 20,7 megapiksela i BIONZ mobile procesorom slike. Kombinacija tih tehnologija pruža isti nivo kvaliteta i performansi kao konvencionalni kompaktni digitalni fotoaparat u tankom, vodootpornom pametnom telefonu. Telefon je izrađen od stakla i metala, a može se koristiti i pod vodom.

ASUS Fonepad
Sedmoinčni tablet izdvaja se iz konkurentske ponude po tome što podržava klasičnu telefonsku funkciju, pa ga možemo svrstati i u fablet kategoriju. Izrađen je u stilu ASUS-ovih tableta, od aluminijuma i u prepoznatljivom dizajnerskom pravcu. Displej od sedam inča ugostio je rezoluciju 1.280 x 800 piksela i IPS matricu koja obzbeđuje dobru čitljivost u svim uslovima osvjetljenja. Podržane su 2G, 3G i unapređena 3G konkecija sa prenosom podataka do 42 Mbps. Još jedna zanimljivost u vezi sa ovim tabletom je i to što on dolazi sa Intel Atom Z2420 čipsetom, koji ima procesor sa jedniim jezgrom, brzine 1.2 GHz, 1 GB RAM memorije i PowerVR SGX540 grafiku. Fonepad dolazi u dvije verzije i obe koštaju oko 220 evra. Prva ima 16 GB interne memorije, nema zadnju, ali ima prednju kameru rezolucije 1.2 megapiksela. Druga ima 8 GB unutrašnjeg prostora, ali nema prednju, nego poleđinsku kameru rezolucije tri megapiksela.

LG G2
I ovaj smartfon lako se može svrstati u fablet kategoriju, zbog njegovog displeja dijagonale 5.2 inča, odnosno 13.20 centimetara. Posjeduje inovativni Rear Key na poleđini, koji se koristi za upravljanje telefonom, pa nema nijedan taster na bokovima i prednjem dijelu. Kamera od 13 megapiksela je jedna od najboljih na tržištu, a mzički plejer je izuzetan. Snapdragon 800 čipset sa 2 GB RAM memorije i 16-32 GB interne pruža odlične radne sposobnosti, ali nedostaje microSD slot.

Lenovo K900
Predstavljen na Sajmu CES 2013, zasnovan na Intel Atom dual-core procesoru Z2580 brzine 2 GHz, istovremeno je tanak (6.9 mm) i posjeduje prvi Full HD 400+ ppi ekran od 5.5 inča, odnosno skoro 14 sentimetara. Pokreće ga Android OS 4.1.2 i izrađen je od metala i stakla. Ugrađena je kamera od 13 MPx na zadnjem i 2 MPx video kamera na prednjem dijelu. Uređaj radi sa 2 GB RAM memorije. Zašto je Lenovo K900 "zaludeo" Kineze i u toj zemlji se prodaje brzo koliko i novi iPhone otkrićemo u detaljnom testu, ali nam za to treba i vaša pomoć. Lenovo K900 je potpuno drugačiji Android, koji u te redove konačno unosi svježinu i nešto novo. Dizajn je drugačiji, softver, takođe, a Lenovo i Intel su se potrudili da hardver bude među najjačim na tržištu. Ipak, ono na šta ove kompanije posebno računaju je i produženo trajanje baterije u odnosu na konkurente, zbog novih Intel tehnologija, koje uz odlične performance garantuju malu potrošnju energije. Uskoro ćemo vam ekskluzivno predstaviti više detalja o ovom smartfonu!

Ascend Huawei Mate
Jedan od najvećih displeja na tabletu ima dijagonalu od čak 6.1 inč, odnosno 15.5 centimetara! Njegova IPS+ matrica HD rezolucije ima dobre uglove gledanja, boje su izražajne, a postoji i softverska opcija prilagođavanja temperature boje. Gustina piksela od 241 ppi nije naročito ostvarenje u poređenju sa vodećim modelima, ali Full HD ekran bi značajno podigao cijenu Matea, a Huawei to nije želio.


Alcatel OneTouch Hero
Alcatel sa sve više uspjeha osvaja smartfon tržište. U Berlinu je predstavio OneTouch Hero smartfon, koji ima displej dijagonale 6 inča, odnosno 15.25 centimetara, IPS matrice i Full HD rezolucije, sa kvadkor procesorom brzine 1.5 GHz i 2 GB RAM memorije. Telefon, odnosno fablet dolazi sa olovkom za pisanje, dvije AF kamere (13 i 2 MPx), memorijom od 16 do 32 GB i baterijom kapaciteta čak 3.400 mAh.

Uskoro: Nokia Lumia 1520
Jedini Windows Phone fablet dijagonale 6 inča, odnosno 15.25 centimetara biće predstavljen 22. oktobra na Nokijinoj godišnjoj konferenciji. Trebalo bi da ima kvadkor procesor, Snapdragon 800 čipset, Full HD displej i 2 GB radne memorije u polikarbonatnom kućištu, zajedno sa PureView kamerom rezolucije 20 megapiksela. Radiće pod Windows Phone GDR3 operativnim sistemom.

(Marko Čavić, MONDO)

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

SonyBoy

A gdje je Sony Xperoa Z Ultra?

RECENZIJE

TIPS & TRICKS