• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Start dugme se vratilo kući!

Dok nešto ne prestane da postoji, ni ne možemo da znamo koliko nam zaista znači i koliko može da nam nedostaje.

 Start dugme se vratilo kući! Izvor: MONDO

Ništa u tehnološkom svijetu nije izazvalo toliko bure i reakcija kao što je to bio slučaj kada je prije više od godinu dana Microsoft izbacio na tržište Windows 8. Naime, iako ga je dio javnosti okarakterisao kao operativni sistem ispred svog vremena, gotovo nijedna reakcija nije stizala bez zabrinutog pitanja: gdje je Start dugme i šta mu se desilo? Funkcija koju je ono vršilo suštinski jeste opstala i u Windowsu 8, ali Start dugmeta, onakvim kako ga generacije pamte, jednostavno više nije bilo.

Otkud toliko emocija na jedno novo rješenje u svijetu u kom su stalne inovacije i promene imperativ? U slučaju kompanije Microsoft odgovor je jednostavan: na svijetu vjerovatno ne postoji osoba koja nije upravo uz Windows napravila svoje prve kompjuterske korake, dok je generacija koja je naučila da koristi Windows prije nego televizor, već stasala.

Imajući u vidu prije svega korisničko iskustvo, pojam koji bi mogao da se opiše kao doživljaj koji imamo o nekom proizvodu ili usluzi - bez obzira da li je zasnovan na korisnosti koju dobijamo od njega ili je rezultat čistog uživanja - Microsoft je dao odgovor u vidu unaprijeđene verzije posljednjeg operativnog sistema, Windows 8.1.

Tako ovaj operativni sistem demonstrira apsolutno sve što je kompaniji Microsoft važno pri kreiranju novih proizvoda: kako potrebu za inovacijama i unapređenjem, tako i želju da se uvaže iskustva sa kojima njihovi korisnici svakodnevno žive već dugi niz Windows generacija. Upravo zato se čuveno Start dugme i vratilo u lijevi donji ugao naših PC računara. Windows logo je opet na starom mjestu da bi korisnike vraćalo na startni ekran.

No, Start dugme za navigaciju predstavlja tek topli zagrljaj starog prijatelja u odnosu na ostalo što nam donosi Windows 8.1. Radi se o prvom operativnom sistemu koji ima ambiciju da bude univerzalan za sve vrste uređaja koje svakodnevno koristimo. Drugim riječima, bilo da koristimo desktop kompjuter na poslu, svoj tablet u kafiću ili surfujemo netom na smartfonu u gradskom prevozu, zahvaljujući Windows 8.1 ćemo koristiti jedinstven operativni sistem, bez potrebe da se prilagođavamo svakom uređaju ponaosob.

Osim toga, a upravo uvažavajući iskustva i utiske korisnika, nova rješenja će se u budućnosti realizovati mnogo brže nego do sada. U tom smislu, trenutna unapređenja koja donosi Windows 8.1 predstavljaju samo početak. Windows 8.1 donosi unapređenja i poboljšanja u veoma važnim segmentima kao što su personalizacija, pretraživanje, unaprijed instalirane aplikacije, Windows Store i veza sa oblakom (Cloud). Takođe, Windows 8.1 donosi i poboljšanja za biznis korisnike u segmentima bezbjednosti i upravljanja.

Još 2011. godine prodaja tableta je premašila prodaju netbuk računara, dok tržište tableta svakim danom prijeti da preraste tržište koje drže desktop i laptop računari. Novi modeli Windows telefona su jednostavno sve popularniji, a Windows Phone platforma je doživela svoj treći update prije samo nekoliko dana.

Windows 8.1 donosi i bolje upravljanje pomoću miša i tastature, unaprijeđeni Internet Explorer i pristup podešavanjima direktno, bez prethodnog pristupa Control Panel sekciji. Zahvaljujući unapređenjima Bing pretraživača, sada se lako dolazi do željenih rezultata ili dokumenata bez obzira na to da li se ona nalaze na Internetu, SkyDrive, ili u nekoj od aplikacija. Unapređenja Windows Store servisa donose bolji pregled sadržaja, dok sve brojnije aplikacije donose brže i lakše iskustvo prilikom korišćenja.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS