• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Smartfon za Merkelovu: BlackBerry Z10

Kancelarka Njemačke zamijenila smartfon, za koji vjeruje da je bio meta prisluškivanja, novim, i to modelom BlackBerry Z10, posebno dorađenim za nju!

 Smartfon za Merkelovu: BlackBerry Z10 Izvor: MONDO

Mobilni telefon kancelarke Angele Merkel, najnoviji BlackBerry Z10 sa specijalnom SIM-kartom i sigurnosnim softverom SecSuite, koji ona koristi tek nekoliko sedmica, ima tehničku mogućnost da "razdvaja" privatne od službenih razgovora i, pri tom, bi trebalo da je "otporan" na prislušksivanje, prenose danas njemački mediji.

Oni navode da je zato njen prethodni mobilni moguće bio na meti prisluškivanja američkih bezbjednosnih službi. Prema medijskim informacijama, do sada je bilo 1.200 narudžbina za novi telefon, koje su stigle iz 11 od 13 saveznih ministarstava i 23 savezne države službe.

Njemačke političke partije su, povodom sazanja da su Amerikanci prisluškivali telefon i Merkelovu, reagovale kritički, bijesno i uznemireno, zahtjevajući od svojih transatlantskih partnera sveobuhvatno objašnjenje cijelog slučaja, koji, kako se ocjenjuje, prijeti da izazove diplomatsku krizu u bilateralnim odnosima.

"Ako se potvrdi da je tačno, to što smo čuli, onda bi bilo zaista loše", rekao je ministar vojni Prus Tomas de Mezijer, o kome se govori kao jednom od ministara i u budućem sazivu njemačke vlade.

"Amerikanci jesu i ostaju naši najbolji prijatelji, ali tako ne ide", rekao de Mezijer danas televiziji ARD i dodao da je on, lično, polazio od toga da se njegov mobilni telefon prisluškuje, ali da nije računao na Amerikance.

"Prijeti teško opterećenje u odnosima između Njemačke i Amerike", rekao je danas ekspert za unutrašnju politiku vladajuće Hrišćansko-demokratske unije (CDU) Volfgang Bozbah dnevniku "Velt", dok je iz redova njihovih budućih koalicionih partnera, Socijaldemorkatske partije (SPD), ovaj slučaj ocijenjen kao skandalozan.

"Kancelarka je telefonirala predsjedniku SAD Baraku Obami i jasno stavila do znanja da se nedvosmisleno protivi ovakvoj praksi i da bi to, ukoliko bi se potvrdilo da je to tačno, bilo potpuno neprihvatljivo", navodi se u saopštenju portparola njemačke vlade Štefena Zajberta.

U međuvremenu, Obama je pružio Merkelovoj uvjeravanja da SAD ne nadziru njene komunikacije, ali Bijela kuća nije negirala izvještaje da su američke obavještajne službe prisluškivale njen mobilni telefon u prošlosti, javio je AFP.

(MONDO, Foto: BlackBerry Live Stream PrintScreen)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS